Genoveva van Parijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Genoveva op een schilderij uit de 19de eeuw.

Genoveva of Genovefa (Frans: Geneviève) (Nanterre, 422 - Parijs, 502) was een Franse heilige.

Zij ontmoette in 429 de heilige Germanus van Auxerre, die haar heiligheid voorspelde, waarop zij de gelofte van maagdelijkheid aflegde. Toen Attila in 451 tegen Parijs optrok (het beleg van Parijs) en de bewoners de stad wilden ontzetten, bezwoer Genoveva om het gevaar af te wenden met boete en gebed. De Hun veranderde zijn plannen. Tijdens een hongersnood voorzag zij de Parijzenaren van voedsel. Een andere legende vermeldt dat zij haar moeder Gerontia van blindheid genas door haar ogen te bevochtigen met gezegend water. Genoveva leefde streng, bad voortdurend en deed aan liefdadigheid.

Haar feestdag is op 3 januari. Genoveva is de patroonheilige van Parijs, de wijnboeren, de vrouwen, de hoedenmakers en de herders. Zij wordt aanroepen tegen oogpijn, koorts, blazen, de pest, de droogte en de oorlog.

Sint-Genoveva wordt meestal afgebeeld met een brandende kaars, aangezien haar kaars zou zijn uitgeblazen door de duivel toen zij 's nachts in de kerk ging bidden.

Het Panthéon te Parijs, tegenwoordig vooral bekend als begraafplaats van beroemde Fransen, werd oorspronkelijk gebouwd als een aan Geneviève gewijde kerk.

In Nederland vindt de Devotie voor Genoveva onder andere te Breugel en Holset plaats. In het Belgische Zepperen is er een Sint-Genovevakerk, met muurschilderingen uit 1509 waarop onder meer episodes uit het leven van Genoveva worden afgebeeld.

De naam van Genoveva van Parijs leeft mogelijk voort in die van Genoveva van Brabant, een figuur uit een middeleeuwse legende die in de 19de eeuw in Duitsland grote populariteit verwierf.

Externe links[bewerken]