Geografie van Turkmenistan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Satellietfoto

Turkmenistan is een volledig ingesloten land in Centraal-Azië, grenzend aan de Kaspische Zee. Het is het meest zuidelijke van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). De oppervlakte van Turkmenistan is 488.100km², dit maakt van Turkmenistan het 4de grootste land van de voormalige Sovjet-Unie. De grootste oost-west lengte is 1100km de grootste noord-zuid afstand is 650km. De langste grens van Turkmenistan is deze met de Kaspische zee (1786km).

Andere grenzen:

Reliëf en landschap[bewerken]

De hoogte van Turkmenistan is gemiddeld 100 tot 200m met in het oosten enkele toppen over de 3000m met als hoogste punt Aýrybaba (3137m). Het laagste punt is Vpadina Akchanaya, 81m onder zeeniveau in het noordoosten. Het waterniveau in Turkmenistan is erg veranderlijk met als laagste punt soms tot -110m. Momenteel ligt het op -60m, 20m boven Vpadina Akchanaya.

In het zuiden ligt 600km van het noordelijke deel van het Kopetdag gebergte. Dit gebergte wordt gekarakeriseerd door heuvels, droge en zanderige hellingen, bergplateaus en steile ravijnen. De Kopetdag ligt in een tektonisch actief gebied, wat regelmatig aardbevingen veroorzaakt zoals de aardbeving die in 1948 Asjchabad vernielde. Een bepalende factor in het landschap is de woestijn, de Karakum die ongeveer 350.000km² van het landschap bezet.

Klimaat[bewerken]

Turkmenistan heeft een continentaal subtropisch klimaat, de zomers zijn lang, warm en droog terwijl winters matig en droog zijn, behalve in het noorden waar het af en toe regent. De meeste neerslag valt tussen januari en mei, de gemiddelde hoeveelheid neerslag varieert van 300mm/jaar in de Kopetdag tot 80mm in het noordoosten en in de hoofdstad Ashgabat, dicht bij de Iraanse grens 225mm.