Gerard van den Hengel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerard van den Hengel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam G.J. van den Hengel
Geboren 1963
Geboorteplaats Achterveld
Functie burgemeester van Opmeer
Sinds 1 juli 2021
Partij VVD
Titulatuur ing., MBA
Alma mater Agrarische Hogeschool
Politieke functies
1988-2006 lid gemeenteraad van Barneveld
2000-2006 fractievoorzitter VVD Barneveld
2003-2007 lid Provinciale Staten van Gelderland
2006-2018 wethouder van Barneveld
2019-2020 waarnemend burgemeester van Borne
2021-heden burgemeester van Opmeer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

G.J. (Gerard) van den Hengel (Achterveld, 1963) is een Nederlandse bestuurder en VVD-politicus. Sinds 1 juli 2021 is hij burgemeester van Opmeer.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Van den Hengel ging naar de Agrarische Hogeschool in Dordrecht en behaalde ook nog een MBA. Hij begon zijn carrière als beleidsmedewerker bij de Dienst Landbouwkundig Onderzoek. Daarna werkte hij bij het biotechbedrijf Pharming Group N.V. waar hij opklom tot controller. Tot slot was hij tot zijn wethouderschap in 2006 financieel directeur van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN).

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat Van den Hengel in 2006 wethouder van Barneveld werd was hij namens de VVD achttien jaar gemeenteraadslid en zes jaar fractievoorzitter. Daarnaast was hij ook nog 4 jaar Statenlid van Gelderland. Hij was twaalf jaar wethouder. Hij had in zijn portefeuille onder andere Bedrijfsvoering, Financiën, Economische Zaken, Toerisme, Sport, Cultuur, Verblijfsrecreatie, Werk en Inkomen en Handhaving. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor diverse projecten.

Vanaf 17 april 2019 was Van de Hengel waarnemend burgemeester van Borne als opvolger van de naar Haaksbergen vertrokken Rob Welten. Op 28 januari 2020 werd hij opgevolgd door Jan Pierik. Op 29 april 2021 werd hij door de gemeenteraad van Opmeer aanbevolen als nieuwe burgemeester als opvolger van waarnemend burgemeester Wim Groeneweg. Op 21 juni van dat jaar werd bekendgemaakt dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft besloten hem voor te dragen voor benoeming bij koninklijk besluit met ingang van 1 juli van dat jaar. Op die dag vonden ook de beëdiging en installatie plaats.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van den Hengel is geboren in Achterveld als boerenzoon. Hij is gescheiden en heeft twee kinderen. In zijn vrije tijd rijdt hij een BMW R 1200 RT.

Voorganger:
R.G. Welten
Burgemeester van Borne (wnd)
2019 - 2020
Opvolger:
J.H.R. Pierik
Voorganger:
W.G. Groeneweg (wnd)
Burgemeester van Opmeer
2021 - heden
Opvolger:
-