Group 1850

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Group 1850 (soms ook Groep 1850) is een Nederlandse psychedelische groep, voortgekomen uit de Haagse band The Klits. Group 1850 is opgericht door Daniel (Dean) van Bergen (7 augustus 1947- 1 december 2012) en Peter Sjardin, die eind jaren zestig en begin jaren '70 drie lp's maakten. Na de eerste 2 lp's stapte Van Bergen uit de band.

Het werk van Group 1850 gevat overstuurde versterkers, experimenten met vreemde klanken, meerstemmige zang, Arabische gitaarsolo van Van Bergen (op Dream of the future), snel wisselende ritmes, tapeloops en andere trucs met bandrecorders (stemmen op verschillende snelheden), Gregoriaans aandoende koren en zang, blazers enzovoorts.

Op Mother No-head uit 1967 wordt de solozang door hun producer Hans van Hemert ingezongen. Het Urker Mannenkoor zingt mee op de achtergrond.

Na 1974 werd Group 1850 meer een project rond Sjardin dan een vaste band STS (Sjardins Terrible Surprise) met onder anderen Robbie Schmitsz, destijds Sjardins vriendin en door hem persoonlijk opgeleid samen met Elle Elbertsen tot dameskoor, later bekend als de Bombita's bij Herman Brood).

Op een internetsite kondigde Sjardin, zonder medeweten van de oud-bandleden, in 2004 de release van achtergebleven opnamen uit de Agemo's trip to mother earth- en Paradise now-periode aan.

Periode[bewerken]

1966 - 1976

Bezetting (Den Haag)[bewerken]

Tot medio '69:

Bezetting (Amsterdam)[bewerken]

Vanaf medio '69:

Overige muzikanten[bewerken]

Discografie[bewerken]

De LP's worden door diverse maatschappijen opnieuw uitgebracht op cd, soms in slechte kwaliteit.

Dan volgt een langere periode waarin weinig tot niets meer wordt vernomen van Sjardin. De reden hiervan is dat hij jarenlang door Engelse criminelen is gechanteerd en met zijn leven en dat van diegenen die hem dierbaar zijn is bedreigd[bron?]. In Engeland komen er nog een aantal illegale LP's uit, zoals Paradise Now en Agimo's Trip.

Discografie van verwante lp's[bewerken]

  • In 1974 trad Group 1850 op onder naam Orange Upstairs ("Oranje boven") en bracht de LP First experience uit. Muzikanten waren Sjardin (v, o), Martin van Duynhoven drums, Dave Duba gitaar, Hans Dulfer saxofoon en Ed Neumeister basgitaar.
  • Sjardin's terrible surprise: live 1 (1981)

Externe links[bewerken]