Guanlingsaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Guanlingsaurus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Trias
Guanlingsaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Ichthyosauria
Onderorde:Longipinnati
Familie:Shastasauridae
Geslacht
Guanlingsaurus
Yin in: Yin, Zhao, Cao, Yu & Luo, 2000
Typesoort
Guanlingsaurus liangae
Guanlingsaurus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Guanlingsaurus[1] is een geslacht van uitgestorven shastasauride ichthyosauriërs uit het Laat-Trias van China. Het dier werd 8,3 meter lang en heeft een brede, driehoekige schedel met een korte, tandeloze snuit.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht is bekend van de enige soort Guanlingsaurus liangae in 2000 benoemd door Yin Gongzheng.[2][3] De geslachtsnaam verwijst naar de prefectuur Guanling. Het holotype GMR 014 werd gevonden in de Falang-formatie uit het Carnien-tijdperk van Guanling County in de provincie Guizhou Het geslacht en de soort werden voor het eerst benoemd in 2000 op basis van dit onvolledig volwassen skelet. Meer complete skeletten werden beschreven in 2011 en een compleet skelet van een juveniel exemplaar werd beschreven in 2013.

In 2011 werd Guanlingsaurus liangae toegewezen aan het geslacht Shastasaurus, dat twee soorten uit Noord-Amerika omvat die bekend zijn van completere fossielen dan Guanlingsaurus. De beschrijving van het juveniele exemplaar in 2013 onthulde echter verschillende kenmerken die G. liangae onderscheiden van Shastasaurus-soorten, en de naam werd hersteld.

In 2006 stelden Maisch en Matske dat Typicusichthyosaurus tsaihuae een jonger synoniem was van Guanlingsaurus.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste exemplaar van Guanlingsaurus, YIGMR SPCV03109, is 8,3 meter lang, terwijl het juveniele exemplaar YIGMR SPCV03108 3,74 meter lang is. Bij het grootste exemplaar YIGMR SPCV03109 neemt de schedel 8,3 procent van de totale lichaamslengte in beslag, terwijl dit bij het juveniele exemplaar YIGMR SPCV03108 9,3 procent is. Zowel volwassen als juveniele exemplaren van Guanlingsaurus missen volledige tanden en bezitten zelfs geen tandgroef. De zeer korte snuit was sterk gecomprimeerd door een unieke opstelling van de schedelbotten. In 2011 interpreteerden Sander en collega's de neusbeenderen (gepaarde schedeldakbeenderen in het middelste deel van de schedel) als reikend tot het uiterste puntje van de snuit, een zeer ongebruikelijke configuratie voor een reptiel. Ji en collega's vonden dit kenmerk echter niet.

YIGMR SPCV03108

In 2013 werd een verbeterde diagnose gegeven. Het gaat om een grote soort waarvan de volwassen exemplaren vermoedelijk een lengte van tien meter bereikten. De snuit is opmerkelijk verkort en tandeloos. De schedel is breed en driehoekig in bovenaanzicht. Er zijn zevenenzeventig tot tachtig wervels vóór het heiligbeen. Het kuitbeen is bijna halfrond met een rand hol en de andere bol met een achterste beenplaat.[4]

In 2017 werd de lengte geschat op elf meter.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat een cladogram van Fröbisch et alii (2013) waarin Guanlingsaurus liangae als soort van Shastasaurus wordt weergegeven:

Ichthyopterygia 

Parvinatator




Utatsusaurus





Grippia



Chaohusaurus



Ichthyosauria


Mixosaurus cornalianus




Phalarodon atavus



Phalarodon fraasi






"Cymbospondylus" buchseri




Cymbospondylus piscosus





Californosaurus



Toretocnemus





Besanosaurus




Thalattoarchon saurophagis





Shonisaurus popularis




Shastasaurus sikanniensis




Shastasaurus pacificus



Shastasaurus liangae (= Guanlingsaurus)







Guizhouichthyosaurus




Callawayia




Hudsonelpidia




Suevoleviathan
(plus meer afgeleide vormen)