Gulf Oil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gulf benzinestation

Gulf Oil was een grote Amerikaanse oliemaatschappij die als zodanig bestaan heeft van 1901 tot 1984. Het hoofdkantoor was gevestigd in Pittsburgh. In 1984 fuseerde het bedrijf met Standard Oil of California (SOCAL). De naam Gulf en enige onderdelen van het bedrijf bleven bestaan.

In België had Gulf Oil Company, naast vele benzinestations en depots, ook twee zeetankers in de vaart: de Belgian Gulf en de Good Gulf. De eerste was een schip van meer dan dertig jaar oud met twee achteraan geplaatste viercilinder dieselmotoren en daarmee zeker een van de eerste motortankers ter wereld (gebouwd rond 1928). Het schip kon zelf zijn lading lossen en had daarvoor de beschikking over een aantal zuigerpompen die met stoom werden aangedreven (triple expansie stoommachine).

In Nederland waren er vier zeetankers in de vaart: de Gulf Italian, de Gulf Hansa, de Gulf Hollander en de Gulf Swede, allen bij NedGulf Tankers B.V..

Dan had men ook nog Belgium Gulf Tankers N.V. destijds gevestigd op de Frankrijklei in Antwerpen, er waren daar 6 zeetankers in de vaart De Goodgulf (tot 1967 in de vaart), de Belgulf Glory, de Belgulf Enterprise, de Belgulf strenght[1], de Belgulf Progress, de Belgulf Union. Deze schepen zijn langzaam uit de vaart gegaan tegen einde 1973-74.

In Nederland was het tot aan de jaren tachtig een bekende naam. In die tijd heeft Q8 alle stations overgenomen. De rechten van het merk en het logo gingen over in andere handen. Gulf mocht als merk en logo tien jaar lang niet op de Nederlandse markt verschijnen. Midden jaren negentig kwam het merk weer op de Nederlandse markt. Veel tankstations van Gulf bevinden zich binnen de bebouwde kom en langs het provinciale wegennet.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. http://www34.brinkster.com/lduive16/scheepje/b/belgulf1.htm De Belgulf Strength op een particuliere website