Haarvat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
capillair of haarvat

Een haarvat, capillair of vas capillare[1] is een bloedvat dat spreekwoordelijk zo dun is als een haar, maar de haarvaten zijn in het echt zo'n vijf tot tien keer dunner: 5 tot 10 μm.

Door sommige haarvaten passen maar 1 of enkele bloedcellen naast elkaar en ondanks hun kleine afmeting is de dwarsdoorsnede van alle haarvaten bij elkaar vele malen groter dan die van alle andere bloedvaten zoals aderen en slagaderen bij elkaar. Overigens kunnen haarvaten onder invloed van hormonen uitgroeien tot een ader.

Soms wordt het bindweefsel dat de haarvaten elastisch maakt slapper. Dit komt met name voor bij oudere mensen. De vaatjes raken overvuld met bloed, waardoor ze zichtbaar zijn als rode plekken, meestal in het gezicht. Deze 'huidaandoening', die eigenlijk een vaatafwijking is, wordt couperose genoemd.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de inductie van de groei van haarvaten onder andere met het oog op de ontwikkeling van geneesmiddelen die dit proces bij kankergezwellen zouden kunnen tegengaan en zo de tumorgroei kunnen remmen.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.