Hanns Vischer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hanns Vischer
Algemene informatie
Volledige naam Sir Hanns Vischer
Geboortenaam Hanns Vischer
Geboren 14 september 1876
Bazel
Overleden 19 februari 1945
Newport Pagnell
Nationaliteit Zwitserse, Britse
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep missionaris, koloniaal ambtenaar en ontdekkingsreiziger
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Sir Hanns Vischer (Bazel, 14 september 1876 - Newport Pagnell, 19 februari 1945) was een Zwitsers-Brits missionaris, koloniaal ambtenaar en ontdekkingsreiziger.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Afkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Hanns Vischer was een zoon van Adolf Eberhard Vischer, een zijdehandelaar, en van Rosalie Karoline Sarasin. Hij was een kleinzoon van Wilhelm Vischer en Felix Sarasin en een neef van Wilhelm Vischer, Eberhard Vischer en Andreas Vischer. In 1911 trouwde hij met Isabelle von Tscharner.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vischer vestigde zich in 1895 in Engeland en studeerde er talen in Cambridge. In 1899 behaalde hij er zijn diploma. Vervolgens werd hij missionnaris in Noord-Afrika. Hij was van 1900 tot 1902 actief in het Protectoraat Noord-Nigeria, bij de Hausa in dienst van de Church Mission Society.

Vervolgens verwierf hij in 1903 de Britse nationaliteit en was hij van 1903 tot 1914 koloniaal ambtenaar in het Protectoraat Noord-Nigeria, in dienst van het Colonial Office. Vanaf 1908 concentreerde hij zich daarbij op opleiding en opvoeding. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in Europa als officier in het Britse leger. Na de oorlog hernam hij zijn functie als koloniaal ambtenaar.

In 1906 doorkruiste hij de Sahara van Tripoli naar het Tsjaadmeer. Zijn ervaringen schreef hij naderhand neer in zijn boek Across the Sahara. From Tripoli to Bornu. In 1926 richtte hij in Londen samen met lord Frederick Lugard het International Institute of African Languages and Cultures op.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Verheven in de adelstand (Sir; 1940).

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Across the Sahara. From Tripoli to Bornu, Londen, E. Arnold, 1910, 308 p.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Parkinson, S.F.G., "Sir Hanns Vischer, champion of African cultures" in Education Research and Perspectives, 25, 1998, 1-45.
  • (en) Poisson, O., Hanns Vischer and the International African Institute : the maturation of an academic discipline as a historical process, Universiteit van Bazel, 2012.