Gemarmerde rietkikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hyperolius marmoratus)
Gemarmerde rietkikker
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2013)
Twee jonge mannetjes. Ze lijken gebroederlijk naast elkaar te zitten maar vechten in werkelijkheid om de beste plaats op de tak.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Hyperoliidae (Rietkikkers)
Geslacht:Hyperolius
Soort
Hyperolius marmoratus
Rapp, 1842
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gemarmerde rietkikker op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De gemarmerde rietkikker[2] (Hyperolius marmoratus) is een kikker uit de familie rietkikkers (Hyperoliidae).[3]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Wilhelm Ludwig von Rapp in 1842. Later werd de wetenschappelijke naam Rappia marmorata gebruikt, het niet langer erkende geslacht Rappia is een eerbetoon aan Wilhelm Ludwig von Rapp. De soortaanduiding marmoratus betekent letterlijk vertaald 'gemarmerd'.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze 2,5 tot 3,5 centimeter lange soort kan gestreept, gespikkeld of effen bruin zijn. Aan de vingers heeft de kikker zowel hechtschijfjes als zwemvliezen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het voedsel van deze terrestrische, nachtactieve kikker bestaat hoofdzakelijk uit insecten en andere ongewervelden. Het is een zeer goede klimmer, maar bij droogte zit hij liever onder stenen of liggend hout. De kikker schuilt dan ook in huizen en kan worden gevonden achter kasten en schilderijen en in spoelbakken van toiletten.[4]

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De paartijd vindt plaats in het voorjaar en de zomer. De mannetjes zitten dan bij hun plasje en roepen samen zeer luid. De vrouwtjes reageren hierop en kiezen hun partner om te paren. De langst zittende mannetjes in het koor maken kans om vaker te paren. Na de bevruchting worden kleine eiklompjes in het water afgezet.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in delen van oostelijk en zuidoostelijk Afrika en leeft in de landen Gabon, Kenia, Mozambique, Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania en Zimbabwe.[4] De habitat bestaat uit permanente wateren zoals meren en moerassen.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]