Instituto Superior Técnico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Instituto Superior Técnico
Campus van het Instituto Superior Técnico in Alameda
Afkorting IST
TÉCNICO
Locatie Lissabon, Vlag van Portugal Portugal
Coördinaten 38° 44′ NB, 09° 8′ WL
Lid van CLUSTER, TIME, CESAER, PEGASUS
Website
Afbeeldingen
De Torre Norte van de campus Alameda
Campus Taguspark
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Instituto Superior Técnico (IST, kort Técnico) is een openbare onderzoeks- en onderwijsinstituut voor techniek en technologie, sinds 2013 onderdeel van de Universiteit van Lissabon. Het werd opgericht als een autonome hogeschool in 1911, en geïntegreerd in de Universidade Técnica de Lisboa in 1930. IST is de grootste technische school in Portugal op basis van het aantal ingeschreven studenten, de grootte van de faculteit, de wetenschappelijke productie en patenten. In 2020 waren 12.496 studenten ingeschreven.

IST heeft drie campi, allemaal gelegen in het grootstedelijk gebied van Lissabon: Alameda in Lissabon, Taguspark in Oeiras en Tecnológico e Nuclear Campus in Loures, en bestaat uit tien afdelingen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijzen van meerdere universitaire programma's.

Alfredo Bensaúde, een ingenieur, was de eerste decaan van IST (1911-1922) en bevorderde een brede hervorming in het Portugese hoger technisch onderwijs, waaronder de eerste technische opleidingen aan de IST: mijnbouw, civiel ingenieur, mechanische, elektrische en chemisch-industriële ingenieurswetenschappen. De tweede decaan van IST was Duarte Pacheco (1927-1932), ook een ingenieur, die verantwoordelijk was voor de bouw van de campus in Alameda, ontworpen door architect Porfírio Pardal Monteiro.

IST is lid van verschillende academische en wetenschappelijke consortia en verenigingen, waaronder TIME, CLUSTER, CESAER en PEGASUS, het Partnership of a European Group of Aeronautics and Space Universities, waar ook de Technische Universiteit Delft deel van uitmaakt.

Zie de categorie Instituto Superior Técnico van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.