Universiteit van Lissabon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit van Lissabon
Universidade de Lisboa
Logo
Latijnse naam Universitas Olisiponensis
Motto Ad Lucem
Locatie Lissabon, Portugal
Opgericht 1911
2013 (fusie)
Type Openbaar
Rector António da Cruz Serra
Studenten 20.291 (2008)[1]
Lid van UNICA
Website
Afbeeldingen
Universiteit van Lissabon
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Lissabon (Portugees: Universidade de Lisboa) is een openbare universiteit gelegen in Lissabon, Portugal. De universiteit telt zestien faculteiten of instituten. Er studeerden in 2019 47.794 studenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De hedendaagse Universiteit van Lissabon werd opgericht in 1911, maar de geschiedenis van de universiteit gaat terug tot de 13e eeuw.

De eerste Portugese universiteit werd opgericht in 1290 door Dionysius van Portugal. Deze universiteit lag in Lissabon, en droeg de naam Studium Generale (Estudo Geral). In de 247 jaar die erop volgden wisselde de universiteit geregeld van locatie tussen Lissabon en Coimbra. In 1537, tijdens de regeerperiode van Johan III van Portugal, werd de universiteit definitief naar Coimbra verhuisd. Daar ging de universiteit verder onder de naam Universiteit van Coimbra.

Lissabon kreeg in 1911 opnieuw een universiteit. Deze universiteit ontstond via een fusie van een aantal nieuwe en een aantal reeds bestaande scholen, waaronder de 19e-eeuwse polytechnische school (Escola Politécnica), de Koninklijke School voor Medicijnen van Lissabon (Real Escola Médico-Cirúrgica de Lisboa) en de Hogere Letterkundestudies. (Curso Superior de Letras). In 2013 kwam het tot een fusie met de Technische Universiteit van Lissabon (Universidade Técnica de Lisboa). De naam van Universiteit van Lissabon bleef voor de gefuseerde instelling in voege.

Faculteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Na 2013 aangevuld met:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]