James Woods (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
James Woods
Woods in 2015
Algemene informatie
Geboren Vernal, 18 april 1947
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1971-
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

James Howard Woods (Vernal, Utah, 18 april 1947) is een Amerikaans acteur. Hij werd voor zowel zijn rol in Salvador als die in Ghosts of Mississippi genomineerd voor een Oscar. Meer dan vijftien andere filmprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Globe, meerdere Emmy Awards en meerdere Satellite Awards.

Meestal wordt de naam 'James Woods' gebruikt in de credits.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Woods groeide op in Warwick, Rhode Island. Hij haalde zijn middelbare-schoolopleiding in 1965 en begon daarna een studie aan het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, Massachusetts. In 1969 echter verliet Woods zijn opleiding omdat hij wilde gaan acteren.

Woods is twee keer getrouwd geweest; van 1980 tot 1983 met Kathryn Morrison en van 1989 tot 1990 met Sarah Owen. Nu is hij samen met de 40 jaar jongere Ashley Madison. Hij heeft geen kinderen. Woods staat bekend om zijn wat vreemde, onbetrouwbare glimlach en intense blik. Hij speelt vaak koele, met name criminele rollen en personages die snel praten.

Zijn eerste rol was in de televisiefilm All the Way Home (1970). Na nog wat rollen brak hij uiteindelijk door als de ijskoude moordenaar van een politieagent in The Onion Field (1979). Andere rollen volgden in Videodrome (1983), Once Upon a Time in America (1984) en Salvador (1986). Voor deze laatste kreeg Woods een Oscarnominatie in de categorie 'beste hoofdrol'.

Na zijn doorbraak kwamen de grotere producties. Daarnaast gaf hij aan verschillende producties zijn stem, zoals de 'Hades'-stem in Hercules (1997) en in onder meer Final Fantasy: The Spirits Within (2001), Stuart Little 2 (2002) en Grand Theft Auto: San Andreas (2004, als Mike Toreno).

Van 2006 tot en met 2008 speelde hij het immorele hoofdpersonage in de Amerikaanse dramaserie Shark.

Woods heeft ook meerdere malen een rol in de Amerikaanse animatieserie Family Guy waarin hij het hoofdpersonage Peter Griffin stalkt en zelfs diens leven een keer overnam.

Woods is een conservatief en staat bekend als aanhanger van de Republikeinse Partij en van Donald Trump.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief televisiefilms

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]