Javier Lozano Barragán

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Javier Lozano Barragán
Javier Lozano Barragan.jpg
Kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Titeldiakonie 2003-2014: San Michele Archangelo
Titelkerk 2014-heden: San Michele Archangelo (pro hac vice)
Creatie
Gecreëerd door paus Johannes Paulus II
Consistorie 21 oktober 2003
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Javier Lozano Barragán (Toluca, 26 januari 1933) is een Mexicaans geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Priester[bewerken]

Lozano bezocht het seminarie in Zamora en studeerde vervolgens aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome. Hier promoveerde hij in de godgeleerdheid. Hij werd op 30 oktober 1955 priester gewijd door Carlo kardinaal Confalonieri, prefect van de Congregatie voor de Seminaries en de Universiteiten. Hij keerde terug naar Mexico, waar hij aan het seminarie van Zamora doceerde. Hij werd later directeur van het Pastoraal Instituut van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie (CELAM).

Bisschop[bewerken]

In 1979 benoemde paus Johannes Paulus II Barragán tot titulair bisschop van Tinisia di Numidia en tot aartsbisschop-coadjutor van Mexico-stad. In 1984 werd hij aartsbisschop van Zacatecas. Op 31 oktober 1996 benoemde Johannes Paulus hem tot president van de Pauselijke Raad voor de Gezondheidswerkers.

Kardinaal[bewerken]

Tijdens het consistorie van 21 oktober 2003 creëerde de paus Barragán kardinaal, met de rang van kardinaal-diaken. Hij kreeg de San Michele Archangelo als titeldiakonie. Hij nam deel aan het Conclaaf van 2005, dat leidde tot de verkiezing van paus Benedictus XVI. Deze verleende hem in april 2009, op grond van zijn leeftijd, ontslag als president van de Gezondheidsraad. In deze hoedanigheid werd Lozano opgevolgd door de Poolse aartsbisschop Zygmunt Zimowski.

Lozano Barragán kreeg op 12 juni 2014 de rang van kardinaal-priester. Zijn titeldiakonie werd pro hac vice zijn titelkerk.

Trivia[bewerken]

Even voor zijn emeritaat had hij zich intensief bemoeid met de dood van de Italiaanse Eluana Englaro, die overleed na een coma van zeventien jaar en nadat alle medische handelingen op verzoek van haar vader waren gestaakt. Lozano noemde haar dood een misdaad.[1]

Noten[bewerken]

  1. Holy See calls for investigation into death of Eluana Englaro

Bron[bewerken]