Jonah Lomu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jonah Lomu

Jonah Tali Lomu (Auckland, 12 mei 1975) is een Nieuw-Zeelandse rugbyspeler. Hij heeft 73 wedstrijden (waarvan 63 caps) gespeeld voor de All Blacks, het Nieuw-Zeelandse nationale rugbyteam.

Fysiek lijkt Lomu geschapen voor de sport: hij is 1,96 meter lang, waarmee hij het niet slecht zou doen als lock forward, en weegt een kleine 120 kilogram, wat niet zou misstaan voor een prop. Door zijn enorme snelheid (100 meter in 10,8 seconden) speelt hij echter op de wing. In sommige wedstrijden werd hij later in de wedstrijd ingezet als nummer 8 in de scrum, wat hij niet onverdienstelijk deed, maar wat vooral een psychologisch desastreus effect op de tegenstander had.

Algemeen wordt Lomu gezien als de eerste superster van het professionele tijdperk. Wereldberoemd werd hij tijdens het wereldkampioenschap rugby 1995, waarbij hij niet meer af te stoppen leek. Vooral de halve finale tegen Engeland werd een klassieke wedstrijd, waarin hij vier try's wist te scoren. Ook vier jaar later werd hij topscorer (in try's). Vanwege zijn enorme populariteit werd hem een rol aangeboden in de James Bondfilm The World Is Not Enough, maar hij gaf voorrang aan zijn rugbycarrière. Ook legde hij een miljoenenaanbod om American football te gaan spelen naast zich neer.

In 1996 werd bij Lomu een nierziekte geconstateerd (nefrotisch syndroom) waardoor hij voorzichtiger aan moest doen en medicijnen moest gebruiken. In 2003 moest hij regelmatig een nierdialyse ondergaan en in 2004 werd een niertransplantatie uitgevoerd. Velen beschouwden dit als het einde van een mythische carrière, maar Lomu kondigde aan een come-back te gaan maken. In 2005-06 kwam hij uit voor de Cardiff Blues in Wales en liet regelmatig zien nog steeds een buitengewoon begenadigd rugbyer te zijn. Na dit seizoen vertrok hij weer naar Nieuw-Zeeland. Hij heeft zich zelfs ten doel gesteld om in 2007 weer voor de All Blacks uit te komen. Hij speelt met een speciale ontheffing van World Anti-Doping Agency, omdat zijn geneesmiddelen op de dopinglijst staan.