KL Draconis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
KL Draconis
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Type Ster
Ontdekt door Dr. Gavin Ramsay et al.
Overige aanduidingen SN 1998di, AAVSO 1923+59
Massa A:0,76 B;0,057 M[1]
Waarnemingsgegevens
Standaardepoche J2000
Rechte klimming 19u24m38,28s
Declinatie 59° 41' 46,7"
Sterrenbeeld Draak (Draco)
Afstand 3.015,217 lj (P=1,0817 mas)
Meervoudig Twee witte dwergen
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

KL Draconis is een dubbelster in het sterrenbeeld Draak waarvan de componenten, twee heliumrijke witte dwergen, in 25 minuten om elkaar heen draaien. De afstand tussen de componenten bedraagt ongeveer de helft van de afstand tussen de Aarde en de Maan. De dubbelster was al eerder waargenomen, men ging er toen echter van uit dat het een dwergster betrof die als supernova was geëxplodeerd. De begeleider was destijds nog niet ontdekt maar wel vermoed. Later werd met behulp van het Observatorium Roque de los Muchachos, het Observatorium Armagh en de ruimtetelescoop Swift duidelijk dat het een dubbelster betrof met "slechts" periodieke novae.

De novae vinden elke twee maanden plaats en wel zo regelmatig, dat één nova succesvol kon worden voorspeld. De novae worden veroorzaakt door de grootste component die zich als vampierster gedraagt. De van haar begeleider opgezogen materie verzamelt zich in een accretieschijf. De snelheid waarmee de massa zich verplaatst, bedraagt miljoenen kilometers per uur. Slechts een kleine hoeveelheid helium bereikt het oppervlak van de ster, die vervolgens oplicht in röntgenstraling, zichtbaar en ultraviolet licht. Wanneer een bepaalde hoeveelheid massa zich eenmaal in de accretieschijf heeft verzameld, vindt een nova plaats.

Deze novae zijn anders van aard dan novae die optreden wanneer waterstof wordt verzameld in een accretieschijf. De explosies stralen sterk ultraviolette straling uit, maar slechts weinig röntgenstraling.