Kama (boeddhisme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Personen
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel

Kama komt uit het Sanskriet en Pali en betekent sensuele begeerte. Het is de kracht die bestaat uit het iets willen ervaren met de eerste vijf van de zes zintuigen - het lichaam, de tong, de neus, de oren en de ogen. Het verwijst naar het willen ervaren van sensueel plezierige of aangename gevoelens in (ten minste) een van deze vijf zintuigen.

Voor begeerte in het algemeen wordt het woord tanha (Pali) gebruikt, dit verwijst naar alle soorten begeerte, gericht op alle zes de zintuigen. Het kan gericht zijn op ethisch goede of slechte acties of omstandigheden. Tanha is volgens de Vier Edele Waarheden de oorzaak voor het lijden. Ook het woord chanda (Pali) wordt wel gebruikt in verband met begeerte.

Het woord komt in een aantal verbindingen voor. Woordverbindingen van kama met andere Sanskriet woorden:

  • Kama-loka (begeerte-wereld of begeerte-niveau), verwijst naar de 'De Sfeer der Geneugten', een verzameling van werelden waarin wezens wedergeboren kunnen worden. Voorbeelden zijn de hellen, de dieren- en mensenwereld en diverse lagere hemelen. Deze werelden behoren tot de kama-loka omdat het leven daar gekenmerkt wordt door de kwaliteit van het ervaren sensueel bestaan. Hellen zijn sensueel onplezierig of pijnlijk; hemels zijn (erg) aangenaam en de mensenwereld is een mix van zowel pijnlijke als aangename elementen.
  • Het meest bekend in het westen is de Kamasutra, een samenstelling met het woord sutra dat toespraak of argument betekent. De Kamasutra geeft aldus informatie over de begeerte die gericht is op de zinnelijke liefde. De Kamasutra is geen onderdeel van het boeddhisme.
  • Kama-rupa (begeerte-lichaam), volgens de Theosofen ontleend aan het Mahayana boeddhisme zijnde de vierde emanatie. (1.Atman-2.Bhuddhi-3.Manas-4.Kama) waaruit verder emaneert: 5.Prana- en vervolgens de 6.ruimte-tijd-vorm en daarna het 7.grof-stoffelijke. Na de dood van een mens kan het Kama-rupa als spook achterblijven. Als men dat niet wil kan men tijdens het leven beter de begeerte op wijsheid richten dan de begeerte richten op de gehechtheid aan het zinnelijke en stoffelijke.