Kefersteinia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kefersteinia
Kefersteinia tolimensis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Cymbidieae
Subtribus:Zygopetalinae
Geslacht
Kefersteinia
Rchb.f. (1852)
Typesoort
Kefersteinia graminea (Lindl.) Rchb.f. (1852)
Kefersteinia tolimensis, habitus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kefersteinia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kefersteinia is een geslacht van orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae, afgescheiden van het geslacht Chondrorhyncha.

Het zijn kleine epifytische planten van zeer vochtige en beschaduwde tropische montane regenwouden uit Midden- en Zuid-Amerika, zonder pseudobulben, met kleine, fragiele bloemen op een dunne bloeistengel.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Kefersteinia is vernoemd naar de Duitse 19e-eeuwse orchideeënliefhebber A.L. Keferstein.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Kefersteinia zijn kleine tot zeer kleine epifytische of zelden terrestrische planten met een sympodiale groei, zonder pseudobulben, met twee rijen elkaar overlappende, waaiervormige geplaatste, lijnlancetvormige bladeren, en een okselstandige, zeer dunne bloeistengel met een eenbloemige aar.

Kefersteinia tolimensis, detail bloem

De bloemen zijn eveneens klein, met een bloemlip die de voet van het gynostemium ontsluit en die aan de basis een opvallende sokkelvormige callus draagt. Het gynostemium is aan de onderzijde gekield en draagt vier samengedrukte pollinia op een kort stipum, verbonden met een hartvormig viscidium.

De bloemen worden bestoven door bijen van de tribus Euglossini. De callus op de lip en de kiel op het gynostemium dwingen de (mannelijke) bij in een positie waarbij de pollinia op de voet van de antenne van het dier worden gekleefd.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Kefersteinia is zeer nauw verwant aan de zustergeslachten Chondrorhyncha, Chaubardiella en Cochleanthes. Het geslacht is vanwege zijn grootte (70 soorten) ingedeeld in drie secties, Kefersteinia, Papilionatae en Umbonatae.

Kefersteinia is volgens DNA-onderzoek uit 2005 door Whitten et al.[1] een monofyletische groep. Desondanks werd de sectie Umbonatae door Szlachetko in 2003 gepromoveerd tot het geslacht Senghasia,[2] op basis van de aanwezigheid van een knopvormige callus. Het onderzoek van Whitten et al. toont aan dat dit nieuwe geslacht, noch het restant van Kiefersteinia, monofyletische groepen zijn en die opdeling dus ongewenst is.

Het geslacht omvat zeventig soorten. De typesoort is Kefersteinia graminea.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]