Kegelnevel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kegelnevel
Kegelnevel
Type Absorptienevel
Datum ontdekking 26 december 1785
Ontdekt door William Herschel
Waarnemingsgegevens
Standaardepoche J2000
Rechte klimming 06u41m15s
Declinatie 09° 21'
Schijnbare helderheid 9-10 mag
Afstand 2,700 lichtjaar
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

De Kegelnevel is een nevel in het sterrenbeeld Eenhoorn. Hij werd ontdekt door William Herschel op 26 december 1785, die hem de naam HV.27 gaf. De nevel bevindt zich op ongeveer 2700 lichtjaar van de aarde. De Kegelnevel maakt deel uit van de nevelvorming rond de Kerstboomcluster. De aanduiding NGC 2264 in de New General Catalogue verwijst naar de Kegelnevel en de Kerstboomcluster.

De Kegelnevel, zo genoemd vanwege zijn vorm, ligt in het zuidelijke deel van NGC 2264, het noordelijke deel is de Kerstboomcluster met magnitude 3,9. Hij bevindt zich in het noordelijke deel van Eenhoorn, net ten noorden van het middelpunt van een lijn tussen de sterren Procyon en Betelgeuze.

De vorm van de kegel komt door de combinatie van een donkere absorptienevel, bestaande uit koude waterstofmoleculen en stof, en voor zwakke emissienevel met waterstof dat wordt verhit en geioniseerd door S Monocerotis. Deze laatste is de helderste ster van NGC 2264. De zwakke nevel is ongeveer zeven lichtjaar lang (met een lengte van 10 boogminuten).

De nevel maakt deel uit van een veel groter stervormingscomplex - de Hubble ruimtetelescoop heeft in 1997 beelden gemaakt van de stervorming.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]