Kerkhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige plaats in Minnesota, zie Kerkhoven (Minnesota).
Kerkhoven
Gehucht in België Vlag van België
Kerkhoven
Kerkhoven
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Lommel
Coördinaten 51° 10′ NB, 5° 16′ OL
Algemeen
Inwoners 4532
Detailkaart
Kerkhoven
Kerkhoven
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De Sint-Jan Baptistkerk
De Sint-Jan Baptistkerk
Portaal  Portaalicoon   België

Kerkhoven is een gehucht in de Belgische gemeente Lommel. Het is de meest zuidelijk gelegen parochie in Lommel, waarvan de kerk gewijd is aan Johannes de Doper. Deze neogotische kerk is gebouwd in 1854 en vergroot in 1890. Het gehucht werd gesticht door Joannes Franciscus Van Kerckhoven, naar hem werd het gehucht dan ook vernoemd[1].

Bij de kerk staat het beeld: Ontmoeting in Beeld gebracht, van Judith Sevens. Het bestaat uit drie sokkels die elkaar, zoals mensen op een kerkplein, lijken te ontmoeten.

In Kerkhoven is er ook een jachthaven, "De Blauwe Reiger" genaamd. Deze is gelegen aan het Kanaal naar Beverlo, dat zich direct ten westen van Kerkhoven bevindt en waarlangs een fietspad ligt.

Natuur en landschap[bewerken]

Ten zuiden van Kerkhoven stroomt de Grote Nete, die onder het Kanaal naar Beverlo wordt geleid en dan verder naar het westen vloeit. Ten zuidoosten daarvan bevindt zich een uitgestrekt militair oefenterrein, dat Lange Heuvelheide heet.

Ten oosten van Kerkhoven strekt zich het Provinciaal Domein Het Pijnven uit, dat voornamelijk op het grondgebied van Hechtel-Eksel is gelegen en overwegend uit naaldhout bestaat.

Evenementen[bewerken]

Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van het kanaal, in 2007, werd een groots feest gehouden, het balcanal geheten. Elk jaar vindt tijdens het laatste weekend van juni de kermis plaats met tegelijkertijd ook de plaatselijke kermiskoers. In 2014 mag Kerkhoven de titel van "wijk in de kijker" dragen. Ter gelegenheid hiervan worden er verschillende activiteiten georganiseerd zoals: kerstboom verbranding, 60 jaar Chiro Kerkhoven, trontinettenkoers, knal dag, opening sporthal en nog vele andere..

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Leopoldsburg, Wezel, Gelderhorsten, Kattenbos, Balen

Referenties[bewerken]

  1. Kerckhoven genealogie