Kleine Houtweg (Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kleine Houtweg
De Kleine Houtweg in juni 1979 gezien richting het zuiden van de Rustenburgerlaan, met rechts het Frederikspark
Geografische informatie
Locatie       Haarlem
Stadsdeel Haarlem Zuid-West
Wijk Haarlemmerhoutkwartier
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 38′ OL
Begin Kleine Houtbrug / Kleine Houtpoort / Stadsbuitensingel
Eind Linneauslaan / Vijverlaan
Algemene informatie
Aangelegd in 16e eeuw
Genoemd naar Haarlemmerhout
Opvallende gebouwen Hofje van Willem Heythuijsen

Doopsgezinde Weeshuis

Portaal  Portaalicoon   Steden

De Kleine Houtweg is een straat in de Noord-Hollandse stad Haarlem, die sinds de jaren 20 van de 20e eeuw loopt door het Haarlemmerhoutkwartier in Haarlem Zuid-West vanaf de Vijverlaan richting de Kleine Houtstraat in Haarlem-Centrum.

De straat loopt parallel aan de Dreef en het Houtplein en maakte als een van de lange lijnen binnen Haarlem onderdeel uit van de middeleeuwse Herenweg tussen Den Haag en Alkmaar.[1]

De Kleine Houtweg eindigde bij de Stadsbuitensingel. Hier ligt de Kleine Houtbrug en tot 1873 stond daar de Kleine Houtpoort. Hier loopt de straat verder stadinwaarts als de Kleine Houtstraat. Vanaf de Kleine Houtbrug loopt de Kleine Houtweg in een rechte lijn in zuidelijke richting langs de buurten Rozenprieel en Welgelegen.

Het gebouw van het voormalige Doopsgezinde Weeshuis aan de Kleine Houtweg 18

Aan het noordelijke stuk van de straat bevindt zich aan de westzijde het gebouw van het voormalig Doopsgezinde Weeshuis. Dit huisvest in 2022 een centrum voor kunst, kennis en cultuur en een locatie van het Noord-Hollands Archief.

Na de kruising met de Baan en Rustenburgerweg krijgt de straat een meer open karakter. Zo ligt na deze kruising aan de westzijde het Frederikspark en ten zuiden daarvan de tuin van het Paviljoen Welgelegen. Aan de oostzijde bevindt zich op Kleine Houtweg 103 het huis van de kunstschilder en schrijver Jacobus van Looy, die er woonde van 1913 tot zijn dood in 1930. Dit huis en de erachter gelegen museumzaal herbergden van 1949 tot 1967 het Museum Het huis van Looy. Na de kruising met de Paviljoenslaan en Kamperlaan (sinds 1962 deel van de N205) ligt aan de westzijde de Kleine Hout, onderdeel van de Haarlemmerhout, met de Hertenkamp.

Na deze kruising komt men langs het huis Vredenburgh en de theekoepel van de voormalige buitenplaats Bellevue, het Hofje van Willem Heythuijsen, buitenplaats Spaar en Hout en buitenplaats Oosterhout. Bij de kruising met de Linnaeuslaan gaat de Kleine Houtweg over in de Vijverlaan; hier begint de buurt Zuiderhout.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kleine Houtweg, Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.