Kortrijk 1302

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kortrijk 1302
Groeningemuseum Kortrijk
de Groeningeabdij te Kortrijk
de Groeningeabdij te Kortrijk
Locatie Begijnhofpark, Kortrijk, België
Thema Guldensporenslag en Vlaamse ontvoodging en Vlaamse identiteitsvorming
Lid van Stedelijke Musea Kortrijk
Website www.kortrijk1302.be
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Kortrijk 1302 is een museum in het Begijnhofpark in de Belgische stad Kortrijk. Het multimediale museum bevindt zich in de Groeningeabdij en behandelt de mythevorming rond de Guldensporenslag, de historische veldslag die uitgevochten werd op de Groeningekouter te Kortrijk op 11 juli 1302.

Het Museum[bewerken]

In het museum vindt men onder meer afbeeldingen, videofragmenten, beelden, munten, helmen, wapens, wapenuitrustingen, kranten, schilderijen enz. Men kan tijdens het bezoek gebruikmaken van een audiogids.

Hier wordt ook het paardenhangertje van Gwijde van Namen bewaard.

Het museum is een realisatie van de stad Kortrijk, Kortrijk 1302 en de werking Stedelijke Musea Kortrijk. Het heeft de financiële steun gehad van de Europese Gemeenschap, de Vlaamse overheid, het Vlaams Parlement, toerisme Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen. Er was ook de medewerking van Westtoer, het West-Vlaams provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie en van Toerisme Leiestreek. De visualisatie werd verzorgd door Barco.

Naast de vaste tentoonstelling over de Guldensporenslag worden er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Externe link[bewerken]