Leonard Bramer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 81.244.39.246 (overleg) op 28 jan 2009 om 21:35.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De aanbidding der koningen. Ca. 1633-1635.

Leonard Bramer, Leonard ook gespeld als Leonaert (Delft, 24 december 1596 – begraven aldaar, 10 februari 1674) was een Nederlands kunstschilder, ontwerper en één van de weinige Nederlandse frescoschilders behorend tot de Hollandse School. Ook komt Bramer in aanmerking als leermeester van Johannes Vermeer.

Hij was mogelijk een zoon van Hendrick Bramer. In 1614, op 18-jarige leeftijd, begon hij een lange reis via Arras, Amiens, Parijs om in februari 1616 aan te komen in Aix-en-Provence. Vervolgens reisde hij via Marseille, Genua en Livorno naar Rome, waar hij later dat jaar aankwam. Hier vormde hij omstreeks 1620 samen met een paar andere Noord-Europese kunstenaars een groep op die zichzelf de Bentvueghels noemde. In Rome woonde hij samen met de Goudse kunstenaar Wouter Crabeth. Bramer bleef tot oktober 1627 in Rome. Hij maakte ook uitstapjes naar Mantua en Venetië, vaak om goederen af te leveren. Als Bentveughel had hij de bijnaam Nestelghat. Zijn Italiaanse bijnaam was Leonardo della Notte vanwege zijn vele nachttaferelen.

Tegen het jaar 1628 was hij weer terug in Delft, waar hij toegelaten werd tot het plaatselijke Sint-Lucasgilde en in 1629 lid werd van de schutterij. Onder zijn Nederlandse opdrachtgevers bevonden zich leden van het huis Oranje, waaronder prins Frederik Hendrik, en lokale burgemeesters en schepenen. Hij was een veelzijdig kunstenaar; zo ontwierp hij wandtapijten en maakte hij muur- en plafondschilderingen. Hij maakte fresco's voor Huis Honselaarsdijk, Huis ter Nieuburch en het Delftse Prinsenhof. Vanwege het Nederlandse klimaat zijn deze echter verloren gegaan.

In 1648 reisde hij opnieuw naar Rome. Hij kende al zijn Delftse tijdgenoten; zo verdedigde hij Johannes Vermeer toen zijn toekomstige schoonmoeder probeerde te voorkomen dat hij haar dochter trouwde. Dit doet vermoeden dat Vermeer zijn leerling was, hoewel zijn manier van schilderen aanzienlijk van die van Bramer verschilt.

Externe link

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Leonard Bramer op Wikimedia Commons.