Liesbeth Lijnzaad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Liesbeth Lijnzaad
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Elisabeth Lijnzaad
Geboren 2 oktober 1960 (Rotterdam)
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Huidige functie
Rechter bij het Internationaal Zeerechttribunaal
Sinds 1 oktober 2017
Benoemd op 14 juni 2017
Functies
2006–2017 Juridisch adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Elisabeth (Liesbeth) Lijnzaad (Rotterdam, 2 oktober 1960) is een Nederlands juriste en hoogleraar. Per 1 oktober 2017 is zij rechter bij het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS).

Lijnzaad studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde een doctoraal internationaal recht (1985) en Nederlands recht (1987). Ze promoveerde in 1994 in het internationaal recht aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift Reservations to UN Human Rights Treaties; promotores waren Theo van Boven en Cees Flinterman. Vervolgens was Lijnzaad als juridisch medewerker werkzaam voor het ministerie van Buitenlandse Zaken waar zij in 2006 hoofd van de afdeling Internationaal Recht werd en juridisch adviseur, de voornaamste jurist van het departement; in die functie volgde ze Hans Lammers op. Vanuit die functie adviseerde zij de regering en vertegenwoordigde ze Nederland bij internationale gerechtshoven. Zo vertegenwoordigde Lijnzaad in 2013 Nederland succesvol bij het Internationaal Zeerechttribunaal in een zaak om het schip Arctic Sunrise van Greenpeace dat door Rusland geënterd was en in Moermansk aan de ketting gelegd was en waarvan de bemanning niet mocht vertrekken.[1]

Sinds 2006 is Lijnzaad lid van het Permanent Hof van Arbitrage. Ze is bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Internationaal Recht en sinds 2011 bijzonder hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit Maastricht. Per 1 oktober 2017 trad Lijnzaad aan als de eerste Nederlandse rechter bij het Internationaal Zeerechttribunaal.[2][3] Als juridisch adviseur werd ze opgevolgd door René Lefeber.

Voorganger:
J.G. Lammers
Juridisch adviseur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
2006–2017
Opvolger:
R.J.M. Lefeber