Lika-Krbava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ličko-krbavska županija
Liko-Krbava vármegye
Komitat Lika-Krbava
Historisch comitaat in Hongarije Vlag van Hongarije
Wapen van Ličko-krbavska županija Liko-Krbava vármegye Komitat Lika-Krbava
Locatie van Ličko-krbavska / Lika-Krbava
Locatie van Ličko-krbavska / Lika-Krbava
Coördinaten 44°33'NB, 15°22'OL
Algemeen
Oppervlakte 6.211 km²
Inwoners
(1910)
204.710
Hoofdplaats Gospić / Goszpics / Gospitsch
Bron: Hongaars Bureau voor Statistiek
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Het comitaat Lika-Krbava (Kroatisch: Ličko-krbavska županija, Hongaars: Lika-Krbava vármegye, Duits: Komitat Lika-Krbava) was een historisch comitaat in het zuidwesten van het koninkrijk Kroatië en Slavonië (Hongaars: Horvát-Szlavónország), maakte deel uit van Transleithanië en de Landen van de Heilige Hongaarse Stefanskroon. Tegenwoordig is het grondgebied verdeeld over de Kroatische provincies: Lika-Senj en Zadar (provincie). Het gebied maakte eerder gedeeltelijk deel uit van de Militaire Grens.

Het comitaat bestond vanaf de Hoge Middeleeuwen tot het Verdrag van Trianon in 1920. De hoofdstad van het comitaat was Gospić / Goszpics / Gospitsch dat gelegen was aan de Lika (rivier) op een plateau. De comitaatsnaam verwijst naar het Lika (gebergte), de gelijknamige rivier en het Krbataplateau.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van het comitaat Ličko-krbavska / Lika-Krbava in 1890

Het comitaat grensde enerzijds aan de Kroatische comitaat: Modrus-Fiume Anderzijds aan het Oostenrijkse kroonland: Koninkrijk Dalmatië.

De oostgrens vormde deels de Una en verder naar het zuiden gelegen Trebišnjica, die die functie over nam vormden gelijk de landsgrens met het Bosnië (Ottomaanse provincie), tussen 1878 en 1918 grensde het aan het enige gebied van Oostenrijk-Hongarije, dat na de Bosnische crisis in 1908, een Condominium (staatsvorm) vormde en daarvoor als Oostenrijks-Hongaars bestuur van Bosnië en Herzegovina, na het Congres van Berlijn, een militaire bezetting was van het Oostenrijks-Hongaars leger. In 1910 kreeg dat dezelfde rechten, als de andere Kroonlanden.

Het comitaat had een heuvelachtig en bergachtig landschap met enkele plateau's. Verder was het deels gelegen aan de Adriatische Zee. De Lika, de Korana met meerdere kleinere rivieren doorstroomden het gebied. Tevens waren er rond de kust veel karstgebieden te vinden. Onder andere de middelgebergten: Senjsko Bilo en Plitvičkagebergte, waar de Plitvička Jezera na vernoemd zijn maakten deel uit van het comitaat. Werd het Likagebergte en de bergmassieven: Kleine Kapela, Grote Kapela gedeeld met het buurcomitaat Modrus-Fiume en de Velebit, die werd gedeeld met het Oostenrijkse Kroonland Koninkrijk Dalmatië, al deze massieven maken deel uit van de Dinarische Alpen.

Districten[bewerken | brontekst bewerken]

Stoeldistrict Hoofdplaats
Donji Lapac Donji Lapac / Alsólapac
Brinje Brinje / Bründl
Gospić Gospić / Goszpics / Gospitsch
Gračac Gračac / Gracsác
Korenica Korenica
Otočac Otočac / Otocsán / Ottocan / Ottocio
Perušić Perušić / Perussich
Udbina Udbina / Udwige
Senj Senj / Zengg / Segna
Stadsdistrict
Senj Senj / Zengg / Segna

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]