Lim (Kroatië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Limbaai

De Limbaai en Limvallei vormen een apart geografisch kenmerk vlak bij Rovinj (Italiaans: Rovigno) en Vrsar (Italiaans: Orsera) aan de westkust van Istrië, Kroatië, ten zuiden van Poreč. De naam heeft zijn oorpsrong in het Latijn: "limes" is de naam voor limiet of grens; de Lim diende als grens tussen de Romeinse provincies Dalmatië en Italia.

De Limvallei (Kroatisch: Limska draga of Limska dolina) is de 35 kilometer lange vallei van de rivier Pazinčica, die uitmondt in de Limbaai (Limski zaljev), een tien kilometer lang estuarium eindigend in de Adriatische Zee.

In 1958 werd de film The Vikings (de Vikingen, waarin Kirk Douglas een rol speelde) in het estuarium gemaakt. Het wordt ook wel Limfjord genoemd. Dit is echter een foutieve benaming, de Limbaai is namelijk een ría. Een fjord is gevormd door een gletsjer, maar de Limbaai is gevormd door de eroderende werking van de Pazinčica. Omdat de Lim baai zo smal is wordt het ook wel een kanaal genoemd (Limski kanal).

Er bestaat ook een Limfjord, deze is ook geen echt fjord maar een kanaal in Denemarken tussen het eiland Vendsyssel-Thy en het schiereiland Jutland.

Externe link[bewerken]