Koper (Slovenië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koper
Capodistria
Gemeente in Slovenië Vlag van Slovenië
Karte Koper si.png
Situering
Historische regio Primorska
Statistische regio Obalnokraška
Bestuurseenheid Koper
Algemeen
Oppervlakte 311,2 km²
Inwoners (2002) 47.539
Burgemeester Boris Popovič (onafhankelijk)
Overig
Postcode 6000
Website http://www.koper.si
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Europa

Koper (Sloveens: Koper, Italiaans: Capodistria, Duits: Gafers) is een van de drie havensteden van Slovenië. Het ligt ten oosten van Izola en Piran en ongeveer 11 kilometer ten zuiden van de Italiaanse stad Triëst.

Koper ontstond in de oudheid. Door de Grieken werd de stad Aegida genoemd, bij de Romeinen Capris, Caprea, Capre en ook wel Caprista. In de middeleeuwen werd Koper een administratief centrum voor Istrië en kreeg het de naam Caput Histriae (vanwaar het Italiaanse Capodistria is afgeleid).

Slovenië heeft slechts een kleine kuststrook van ongeveer 50 kilometer in Istrië aan de Golf van Triëst, die deel uitmaakt van de Adriatische Zee. De baai waaraan Koper ligt heet de Baai van Koper. Ook uit militair oogpunt is de haven van Koper van belang.

Geschiedenis[bewerken]

Toen de Longobarden in het jaar 568 binnenvielen vluchtten de Romeinen uit Tergustum (Triëst) naar Koper, dat als eerbetoon aan de Byzantijnse keizer Justinus II vernoemd werd naar Justinopolis. Later heersten de Longobarden en de Franken over Koper.

Het is bekend dat er al in het jaar 932 handel was tussen Koper en Venetië. Een oorlog in 1035 tussen het Heilige Roomse Rijk en Venetië, waarin Koper de zijde van het Heilige Roomse Rijk koos, verstoorde de handel. Als dank kreeg Koper stadsrechten van keizer Koenraad II. Sinds 1232 behoorde Koper tot het patriarchaat Aquileia (Italiaanse stad uit de geschiedenis, aan de Adriatische Zee) en in 1278 sloot het zich aan bij de republiek Venetië.

Koper werd een belangrijk handelscentrum en de hoofdstad van het Venetiaanse Istrië, Koper kreeg de naam Caput Histriae (hoofd van Istrië, waarvan de Italiaanse naam Capodistria is afgeleid).

Al sinds de 8e eeuw (mogelijk al sinds de 6e eeuw) was Koper de hoofdstad van de kerkprovincie. Één van Kopers bisschoppen was de lutheraanse hervormer Pier Paolo Vergerio. In 1828 vond er een fusie plaats met de kerkprovincie van Triëst.

Toen Koper nog onder het gebied van het keizerrijk Oostenrijk maakte Koper-Capodistria, net zoals Triëst deel uit van Küstenland region. Na de Eerste Wereldoorlog werd het aan Italië toegwezen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog viel Koper onder Joegoslavisch gezag als zone B van de Vrije Zone Triëst. Toen de Vrije Zone Triëst in 1954 werd opgeheven werd zone B (en dus Koper) deel van Joegoslavië. De kerkprovincie werd na een fusie ruim 125 jaar weer afgescheiden van Triëst.

Koper telt 1270 inwoners die tot de Italiaanse minderheid behoren (2,7% van de totale bevolking). Hun positie is door de Sloveense grondwet beschermd, wat onder meer eigen radio- en televisiezenders, verplichte tweetaligheid in bestuur, onderwijs, rechtspraak en commercie (opschriften, reclame e.d.) inhoudt.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Bezienswaardigheden in Koper zijn onder andere

  • 15e-eeuwse Pretoriaanse Paleis in Venetiaans-Gotische stijl
  • 12e-eeuwse kerk Carmine Rotunda
  • St.-Nazariuskathedraal gekarakteriseerd door zijn 14e-eeuwse wachttoren

Plaatsen in de gemeente[bewerken]

Abitanti, Ankaran, Babiči, Barizoni, Belvedur, Bertoki, Bezovica, Bočaji, Bonini, Boršt, Bošamarin, Brezovica pri Gradinu, Brežec pri Podgorju, Brič, Butari, Cepki, Cerej, Dekani, Dilici, Dol pri Hrastovljah, Dvori, Čentur, Čežarji, Črni Kal, Črnotiče, Fijeroga, Gabrovica pri Črnem Kalu, Galantiči, Gažon, Glem, Gradin, Gračišče, Grinjan, Grintovec, Hrastovlje, Hrvatini, Jelarji, Kampel, Karli, Kastelec, Kolomban, Koper, Koromači-Boškini, Kortine, Kozloviči, Koštabona, Krkavče, Krnica, Kubed, Labor, Loka, Lopar, Lukini, Manžan, Marezige, Maršiči, Močunigi, Montinjan, Movraž, Olika, Osp, Peraji, Pisari, Plavje, Pobegi, Podgorje, Podpeč, Poletiči, Pomjan, Popetre, Prade, Praproče, Predloka, Pregara, Premančan, Puče, Rakitovec, Rižana, Rožar, Sirči, Smokvica, Socerb, Sočerga, Sokoliči, Spodnje Škofije, Srgaši, Stepani, Šalara, Šeki, Škocjan, Šmarje, Sv. Anton, Tinjan, Topolovec, Trebeše, Triban, Trsek, Truške, Tuljaki, Vanganel, Zabavlje, Zanigrad, Zazid, Zgornje Škofije en Župančiči.

Partnersteden[bewerken]

In Koper geboren[bewerken]