Lobith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lobith
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lobith
Lobith
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Rijnwaarden
Coördinaten 51° 52′ NB, 6° 7′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Markt in Lobith
Lodewijk XIV trekt de Rijn over bij Lobith

Lobith is een Nederlandse plaats die bekendstaat als het punt waar de Rijn Nederland binnenstroomt op Rkm 863,4. Het is onderdeel van de gemeente Rijnwaarden in de provincie Gelderland.

Lobith dankt haar ontstaan aan de rivier. In 1221 werd "op Lobede" (het huidige Lobith) een tolhuis gebouwd. In de loop van de eeuwen is in de rivierloop tussen Emmerik en Arnhem de ene verkorting na de andere aangebracht. Daardoor is de loop van de rivier zodanig verlegd dat Lobith nu niet meer aan de rivier ligt. Feitelijk stroomt de rivier nu bij Spijk het land binnen.

Lobith was een deel van de Pruissische gemeente Elten. Op 1 maart 1817 werd het gebied aan Nederland overgedragen, waarna er een voorlopige gemeente werd ingesteld met een burgemeester, maar zonder gemeentehuis en gemeenteraad. Dit in afwachting van de indeling van het platte land in gemeentes. Op 1 januari 1818 werd uit de gemeente Lobith en een deel van de gemeente Herwen de gemeente Herwen en Aerdt gevormd.


Lobith kent drie rijksmonumenten.

Ook op de markt staat de kerk van de rooms-katholieke St. Willibrordusparochie. Jaarlijks (op de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren) vertrekt vanuit deze kerk, onder grote publieke belangstelling, om precies 12.00 uur de traditionele sacramentsprocessie door het dorp. In hetzelfde weekend vinden dan in het centrum van het dorp de jaarlijkse kermis en het schuttersfeest plaats. Lobith kent twee schutterijen. Het Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht opgericht in 1648 en Schutterij Excelsior opgericht in 1924.

Dorps Pop[bewerken]

Dorps Pop was een jaarlijks gratis muziekfestival op het marktplein in Lobith en vond plaats op de laatste zondag van augustus. De eerste editie was in 2004. Voor een breed publiek waren er live-acts en dj's op twee podia. Verschillende genres kwamen er aan bod: après-ski, dance, hardstyle, Nederlandstalig, rock en Top 40-muziek met speciale aandacht voor lokaal talent. Voor kinderen waren er speciale activiteiten. Dorps Pop werd georganiseerd door een dertigtal vrijwilligers van twee stichtingen: Jongerencentrum De Sfinx en Inter-events.[1]

Trivia[bewerken]

  • Lobith heet tijdens carnaval Tollusland.
  • Lobith heeft een eigen voetbalclub: SC Rijnland. Deze club is ontstaan uit een fusie tussen de clubs Thesos en Lobithse Boys.
  • Op een schilderij van Adam Frans van der Meulen uit 1690 staat Lobith afgebeeld, terwijl de troepen van Lodewijk XIV de Rijn bij het Tolhuis overtrekken. Het werk is te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Geboren[bewerken]

  • Jan Kassies (1920 - 1995), verzetsstrijder, omroepvoorzitter (VPRO), politicus (PvdA), kunstbestuurder en cultuurfilosoof
  • Clemens Cornielje (1958), politicus (VVD), Commissaris van de Koning in Gelderland
  • Marcel Arntz (1965), wielrenner
  • Servais Knaven (1971), wielrenner / ploegleider SKY

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Beluister

(info)