Lobith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lobith
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lobith
Lobith
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Rijnwaarden
Coördinaten 51° 51' NB, 6° 7' OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Markt in Lobith
Lodewijk XIV trekt de Rijn over bij Lobith

Lobith is een Nederlandse plaats die bekendstaat als het punt waar de Rijn Nederland binnenstroomt op Rkm 863,4. Het is onderdeel van de gemeente Rijnwaarden in de provincie Gelderland.

Een bekende misvatting is dat de Rijn bij Lobith de Duits-Nederlandse grens passeert. Dit is een oud gegeven. In het verleden is namelijk de loop van de Rijn kunstmatig aangepast, waardoor deze nu bij Spijk het land binnenkomt.

In Lobith staat op de Markt de op de lijst van rijksmonumenten geplaatste Nederlands hervormde kerk. Even verderop op de Dorpsdijk staat de kerk van de H. Maria Onbevlekt Ontvangen van de St. Willibrordusparochie. Op de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren (7de zondag van Pasen) vindt hier jaarlijks de plechtige schuttersmis plaats met aansluitend de processie met het Allerheiligst Sacrament. De processie -omvattend de monstrans met het Allerheiligste, voorgangers en misdienaars, schutterijen en anderen- schrijdt daarbij voort over de Markt, het Walhof en de Dorpsdijk. In de parochiekerk wordt aan het einde van de processie plechtig de zegen met de monstrans gegeven.

De dagen rondom de sacramentsprocessie is er in het centrum van Lobith kermis en schuttersfeest, waarbij het koning-schieten van eminent belang is.

In Lobith staat de Tolhuys Coornmolen, een korenmolen uit 1888 die in 1995 geheel gerestaureerd is.

Dorps Pop[bewerken]

Dorps Pop is een jaarlijks gratis muziekfestival op het marktplein in Lobith en vindt plaats op de laatste zondag van augustus. De eerste editie was in 2004. Voor een breed publiek zijn er live-acts en dj's op twee podia. Verschillende genres komen aan bod: après-ski, dance, hardstyle, Nederlandstalig, rock en Top 40-muziek met speciale aandacht voor lokaal talent. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Dorps Pop wordt georganiseerd door een dertigtal vrijwilligers van twee stichtingen: Jongerencentrum De Sfinx en Inter-events.[1]

Trivia[bewerken]

  • Lobith heet tijdens carnaval Tollusland.
  • Lobith heeft een eigen voetbalclub: SC Rijnland. Deze club is ontstaan uit een fusie tussen de Tolkamerse club Thesos en de Lobithse club de Lobithse Boys.
  • Op een schilderij van Adam Frans van der Meulen uit 1690 staat Lobith afgebeeld, terwijl de troepen van Lodewijk XIV de Rijn bij het Tolhuis overtrekken. Het werk is te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Geboren[bewerken]

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Beluister

(info)