Loge La Flamboyante

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
La Flamboyante
Algemeen nut beogende instelling
Zegel van de loge
Obediëntie Grootoosten der Nederlanden
Logenummer 37
Kleur(en)  (korenbloemenblauw en goudgeel)
Geschiedenis
Constitutie
  • 07-12-1811 (Franse constitutiebrief)
  • 11-04-1814 (Nederlandse ratificatie)
Structuur
Zetel Vlag van Nederland Dordrecht
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Loge La Flamboyante is een vrijmetselaarsloge in Dordrecht opgericht in 1811, vallende onder het Grootoosten der Nederlanden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het Koninkrijk Holland waren er in Dordrecht twee vrijmetselaarsloges actief toen de behoefte aan een nieuwe loge opkwam. De naam La Flamboyante (de Vlammende Ster) werd gekozen en op 16 oktober 1812 vond de installatie plaats.[1] Na het vertrek van de Fransen volgde de aansluiting bij het Groot-Oosten van het Koninkrijk der Nederlanden middels de ratificatie van het constitutiebrief op 11 april 1814.[2] De loge werd opnieuw geïnstalleerd onder de Nederlandse Grootmacht op 20 oktober 1814.

De onderscheidingskleuren van de loge zijn aanvankelijk hemelsblauw en oranje en later korenbloemblauw en goudgeel.

Rederij[bewerken | brontekst bewerken]

Bewijs van Aandeel in de Barkship Grootmeester Nationaal voor 500 gulden, uitgegeven in Dordrecht in december 1857. Het zeilschip was gebouwd op de scheepswerf van Jan Schouten, de medeoprichter van de loge La Flamboyante. Vrijmetselaars uit heel Nederland werkten mee aan de financiering van de bark.
Bewijs van Aandeel in de Barkship Grootmeester Nationaal voor 500 gulden, uitgegeven in Dordrecht in december 1857. Het zeilschip was gebouwd op de scheepswerf van Jan Schouten, de medeoprichter van de loge La Flamboyante.

Van 1836 tot 1870 was de loge reder van een viertal schepen gebouwd door de scheepsbouwmeester Jan Schouten, ‘De Broedertrouw’ (1836), ‘Delta’ (1839), ‘Osiris’ (1841) en ‘De Grootmeester Nationaal’ (1857). De eerste drie waren vrijwel geheel gefinancierd door leden van Loge ‘La Flamboyante’; de laatste werd gefinancierd door vrijmetselaren in heel Nederland.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

De Mundt van Hollandt

Sinds 1834 beschikt de loge over het huidige logegebouw, de Munt van Holland te Dordrecht, dat sinds 6 mei 1879 haar eigendom is.

De leden van de loge komen wekelijks, op vrijdagavond, bijeen.

Zie de categorie Munt (Dordrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.