Londinium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Londinium in 400 n.Chr.
Overblijfselen van een Romeins fort in Londen

Londinium was de Latijnse naam voor de stad Londen, gelegen in de Romeinse provincie Britannia, het huidige Engeland en Wales.

Londinium werd gesticht door de Romeinen tijdens de invasie van Britannia in 43 onder keizer Claudius. Archeologen vermoeden nu dat Londen rond het jaar 50 een bewoonde vestiging werd, op de noordoever van de Theems. Een houten afwateringskanaal, gevonden langs de kant van een Romeinse weg, werd op het jaar 47 gedateerd, wat waarschijnlijk de stichtingsdatum is.

Verwoesting[bewerken]

Tien jaar na de stichting, tijdens de opstand in circa 60 onder de Keltische koningin Boudicca, werd het oude Londinium met de grond gelijk gemaakt. Opgravingen hebben veel vuurschade aangetoond van rond die tijd, wat doet vermoeden dat de stad in brand was gestoken. Ook werden er militaire gebouwen gevonden in de stad, wat bewijst dat de Romeinen de stad misschien gebruikten als uitvalsbasis tegen de opstand. De destructie van de stad was enorm: Boudicca vernietigde alles wat zij als Romeins aanzag en een Romeinse stad als Londinium was waarschijnlijk een duidelijk symbool van Romeinse aanwezigheid.

Wederopbouw[bewerken]

De opstand van Boudicca werd neergeslagen en men kon beginnen met de wederopbouw. De stad werd over een periode van 10 jaar heropgebouwd en groeide gestaag verder tot het zijn hoogtepunt bereikte qua inwonersaantal rond 140. Met zijn 45.000 inwoners was Londinium één van de grootste steden buiten Italië. Daarna begon een trage achteruitgang.

De groei was deels aan de centrale ligging van de stad te danken, maar vooral aan het feit dat Londinium rond 100 de rol van Camulodunum als hoofdstad van Romeins Britannia overnam. Tijdens de 2de en 3e eeuw evolueerde de stad verder en was het een belangrijk woon- en handelscentrum.

In 375 was Londinium een kleine, maar rijke gemeenschap die door volledige verdedigingswerken werd beschermd; er werd van de burgers verwacht om zelf voor hun veiligheid in te staan.

Einde van de Romeinse overheersing[bewerken]

Omstreeks 410 eindigde de Romeinse overheersing van Britannia en na het vertrek van de Romeinen werd Londinium een versterkte stad. De bewoners van het omliggende gebied vluchtten in 457 naar de stad toen zij bedreigd werden door invallers. Langzaam raakte de stad in verval en werden de verdedigingswerken niet meer hersteld. Rond 510 werd Londinium veroverd door de Saksen.

Zie ook[bewerken]