Louis Van Cutsem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louis Van Cutsem
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Lodewijk Juliaan Sabin Van Cutsem
Geboren Evere, 12 mei 1909
Overleden Schaarbeek, 1992
Geboorteland België
Beroep(en) beeldhouwer, tekenaar
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Detail monument voor Stan Ockers op de Côte des Forges

Lodewijk Juliaan Sabin Van Cutsem (Evere, 12 mei 1909Schaarbeek, 1992) was een Belgisch beeldhouwer en tekenaar.[1] Hij noemde zich Louis Van Cutsem en signeerde zijn werk als Van Cutsem Louis, Van Cutsem L of L. Van Cutsem.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Van Cutsem was een zoon van trambediende Juliaan Van Cutsem en Josephina Sterckmans.[2] Hij werkte overdag op een steenhouwersatelier en studeerde in de avonduren aan de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Joost-ten-Node, als leerling van Gustaaf Fontaine en Bernard Callie. Hij studeerde verder aan de Brusselse Academie.[3] In zijn tijd aan de Brusselse Academie won hij de eerste prijs voor taille, in 1931 ontving hij de Eerste Prijs van de provincie Brabant. Hij trouwde met Jeanne Volkaerts.

Van Cutsem maakte figuren, medailles, plaquettes, sporttrofeeën, portretten, grafmonumenten en driedimensionale karikaturen van figuren uit de Brusselse politieke en artistieke wereld. In zijn werk speelde sport de hoofdrol, hij legde meerdere atleten, boksers en wielrenners in brons of steen vast. Van Cutsem exposeerde meerdere malen, onder andere in 1936 bij de beeldhouwkunstwedstrijden op de Olympische Zomerspelen in Berlijn.[4] De andere Belgen die deelnamen waren Jules Bernaerts, Jan Boedts, Jean Collard, Alphonse De Cuyper, Godefroid Devreese, Léandre Grandmoulin, Jules Heyndrickx, Fons Huylebroeck, Maurice Jansegers, Willy Kreitz, Frans Lamberechts, Charles Samuel, Marcel Van de Perre, Georges Vandevoorde en Paul Wissaert.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Van Cutsem en zijn vrouw Jeanne actief lid van het Onafhankelijkheidsfront. Ze boden onderdak aan een aantal onderduikers, waaronder een Joodse familie. In 1952 ontving Van Cutsem de médaille du résistant civil (burgerlijke Weerstandsmedaille). In 1973 ontvingen hij en zijn vrouw de eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren', de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden.[5]

Louis Van Cutsem had vanaf 1936 een atelier aan de Gallaitstraat in Schaarbeek. Na zijn overlijden in 1994 hield zijn weduwe het atelier in stand, tot haar eigen overlijden in 2004. In 2012 was het voor het laatst geopend.[6] Een deel van zijn achtergelaten werk werd opgenomen in de collectie van het Sportimonium.[7]

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

bustes

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Louis Van Cutsem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.