Luk Vankessel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luk Vankessel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Luk Guillaume
Geboren Vilvoorde, 10 augustus 1947
Land Vlag van België België
Werk
Jaren actief 1973-1995
Genre(s) Kleinkunst
Rock
Beroep zanger en graficus
Instrument(en) Gitaar
Label(s) Vogue (1974-1975)
Omega (1976-1978)
EMI (1979-1981)
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Luk Vankessel, artiestennaam van Luc Guillaume (Vilvoorde, 1947), is een Vlaams rockzanger, die vooral bekend was eind jaren 70 en begin jaren 80. Eerst was hij actief in verschillende groepen en ging daarna solo. Zijn artiestennaam ontleende hij aan de plaats waar hij in het begin van zijn muzikale carrière woonde. "Het is dan Vankessel geworden, want wij woonden op dat moment in Kessel-Lo."[1] Vankessel vormde samen met Jean-Marie Aerts en Stoy Stoffelen de band Split. Rond 1978 ging hij solo en hij scoorde de hits "Mia" en "Hotel Paradiso". In juni 2020 runde de Vlaamse zanger nog steeds samen met zijn vrouw een krantenzaak in de Mechelsestraat in Leuven.

In de Radio 1-reeks De Dikke Delvaux wordt Vankessel door presentator Jan Delvaux, een expert in Belgische popmuziek, «de Vlaamse Forrest Gump» genoemd omdat hij, net als de protagonist uit de gelijknamige film, vaak in de buurt was bij belangrijke wendingen in de Vlaamse rockmuziek.[2] Zo deden dank zij hem Jean-Marie Aerts, Jean Blaute en Stoy Stoffelen hun eerste podiumervaringen op en stond hij aan de basis van de carrière van charmezanger Willy Sommers, grafisch ontwerper Ever Meulen en quizmaster Herman Van Molle.[3]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na een jeugd in Vilvoorde studeerde hij in de jaren '60 Toegepaste grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel. Tijdens zijn studies werd hij journalist bij het blad Mimo, het zusterblad van het weekblad Humo, en grafisch vormgever bij Humo. In 1970 gaf hij de raad aan zijn vriend Eddy Vermeulen om zijn tekeningen te tonen aan Guy Mortier, de toenmalige hoofdredacteur van Humo. Vermeulen zou daarna als Ever Meulen doorgroeien naar de wereldtop op het vlak van grafische vormgeving.[2]

In 1977 maakte de Vlaamse televisie een eenmalig programma rond Luk Vankessel. Het scenario en de interviews werden gemaakt door de toen 21-jarige Herman Van Molle, die door dit programma als tv-maker gelanceerd werd, en een bekend quizmaster en programmamaker zou worden.

Later zou Luc Guillaume ook nog als grafisch vormgever meewerken aan het satirisch weekblad De Zwijger, opgericht in 1982 door journalist en publicist Johan Anthierens en diens dorps- en studiegenoot Herman van Hove, de stichter van de uitgeverij Biblo. Hij bleef daaraan meewerken tot het blad ter ziele ging in 1984.

Met zijn grafisch werk bleef Luc Guillaume ook nauw bij de muziek betrokken. Zo maakte hij onder meer in 1983 de opgemerkte hoes van Here's to you, Gang, de debuutplaat van The Scabs. Een andere bekende realisatie van zijn hand was een reeks zeefdrukken die hij maakte van covers van de albums van Suske en Wiske, in samenwerking met de schoonzoon van Willy Vandersteen, de acteur Alex Wilequet.

Sinds [jaar ?][(sinds) wanneer?] baat Luc Guillaume, samen met zijn echtgenote Danielle Vandepaer, de krantenwinkel Sint-Geertrui uit in Leuven. Deze winkel vormde in 2010 het decor van de beginscènes van de Eén-reeks Rang 1.

Muzikale carrière[bewerken | brontekst bewerken]

The Yeats[bewerken | brontekst bewerken]

Luk Vankessel begon zijn muziekcarrière in de jaren '60 met het oprichten van The Yeats, een coverband die zeer populair werd in het Pajottenland.[4] Toen hij in 1968 deze groep verliet om zijn legerdienst te vervullen, werd hij daar vervangen door de charmezanger Willy Sommers.

Lamp & Lazerus[bewerken | brontekst bewerken]

Toen zanger Kris De Bruyne de band Lamp, Lazerus & Kris verliet in 1971, werd Luk Vankessel aangetrokken om hem te vervangen. Hij bleef echter slechts zes maanden bij de groep.

Luk Vankessel & Split[bewerken | brontekst bewerken]

In 1973 plaatste Luk Vankessel een zoekertje in de toen zeer populaire rubriek Wizoektivint! van het weekblad Humo: «Luk Vankessel zoekt muzikanten om nederlandstalige rock te brengen». Hij kreeg onder meer een reactie van de toen 23-jarige gitarist Jean-Marie Aerts,[5] en samen met bassist Jean Van Dooren en drummer Stoy Stoffelen vormden ze de band Luk Vankessel & Split.

In 1974 brachten ze hun eerste single uit. Voel eens Annelieze werd een instant succes. Voor de opname hadden ze beroep gedaan op nog méér ontluikend talent, zoals onder meer de toen 22-jarige Jean Blaute op de toetsen. Nog vóór het uitbrengen van de eerste single zouden Jean-Marie Aerts en Stoy Stoffelen Split verlaten om samen met bassist Mich Verbelen de band Bien Servi op te richten, de begeleidingsgroep van Raymond van het Groenewoud. Jean Blaute verving Jean-Marie Aerts, en Eddy Verdonck kwam van de pas gesplitte band Louisette om Stoy Stoffelen te vervangen.

Hoewel de groep de facto niet meer bestond, werd in 1975 onder de naam Luk Vankessel & Split nog een tweede single uitgebracht. Ik ga dood van verdriet had echter beduidend minder succes, waardoor de zanger aan een solocarrière begon.

Luk Vankessel[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 begon zijn solocarrière meteen sterk met de single Mia, een jazzy nummer met onder meer een opvallende bijdrage van de saxofonist Willy Vande Walle. Daarna zou er elk jaar een nieuwe single volgen, met als hoogtepunt het bekende Hotel Paradiso uit 1980.

Op de golven van het succes van Hotel Paradiso breidde Luk Vankessel in 1981 zijn werkterrein uit naar Nederland via Telstar, het conglomeraat van Johnny Hoes. Vankessel kwam er terecht in een nieuw label dat was gecreëerd om Nederlandstalige artiesten als Doe Maar en Frank Boeijen een kans te geven. Enkele van zijn nummers werden heropgenomen, waarmee Vankessel in 1983 en 1984 door Nederland toerde. Zelf noemt hij deze tijd «qua succes en opwinding mijn beste en plezierigste periode».

Daarna bleef het lang stil rond Luk Vankessel. Hij bracht nog drie singles uit: Blij dat ik je heb (1995), in samenwerking met Patrick Riguelle, Marina (1996), in samenwerking met de Brabantse feestband Max Tax Y Sus Banditos, en Geef ons allemaal iets (2001), in samenwerking met Ivan Heylen en Roland Van Campenhout.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Luk Vankessel & Split[bewerken | brontekst bewerken]

Voel eens Annelieze - Ik weet nu pas (1974)

Label: Vogue
Producer: Guido Van Hellemont
Luk Vankessel (zang, harmonica), Jean-Marie Aerts (gitaar), Jean Blaute (keyboards), Yvan Desouter (bas), Firmin Timmermans (drums), Guido Van Hellemont (backing vocals), Wim Bulens (backing vocals)

Ik ga dood van verdriet - Doe het dan! (1975)

Label: Vogue
Producers: Luk Vankessel, Guido Van Hellemont
Luk Vankessel (zang), Ronnie Sigo (gitaren), Jean Blaute (piano), Yvan Desouter (bas), Firmin Timmermans (drums)

Luk Vankessel[bewerken | brontekst bewerken]

Mia - Koek en ei (1977)

Label: Omega International
Producer: Erwin Musper
Luk Vankessel (zang), Jean-Marie Aerts (gitaar), Nick Roland (gitaar), Jean Blaute (pauken, toetsen), Willy Vande Walle (altsaxofoon), Mich Verbelen (basgitaar, koorleider), Firmin Timmermans (drums), De Sijsjes (backing vocals)

De Drilboor Rock - Daarom heb ik de blues (1978)

Label: Omega International
Producer: [?]
Luk Vankessel (zang), Jean-Marie Aerts (gitaar), Mich Verbelen (basgitaar), Vincent Rouffaer (piano), Stoy Stoffelen (backing vocals, drums), Guido Van Hellemont (backing vocals), Misj Vandermaesen (backing vocals)

Eenzaamheid - Niet in een kooi (1979)

Label: EMI
Producer: Alfie Falkenbach, Chris Ramon
Luk Vankessel (zang), Jean-Marie Aerts (gitaar), Charlie Deraedemaeker (basgitaar), Rudy De Sutter (piano), Dirk Vangansbeke (drums), Erik Vandermaesen (backing vocals), Judy Mc Queen (backing vocals), Liliane Saint-Pierre (backing vocals), Misj Vandermaesen (backing vocals), Paul Gijselings (backing vocals)

Hotel Paradiso - Doe niet zo kil (1980)

Label: EMI
Producer: Herwig Duchateau
Luk Vankessel (zang), Mark Mauër (gitaar), Ronny Defau (gitaar), Pit Verlinde (toetsen), Jo Duchateau (basgitaar), Eric Lemoine (basgitaar), Frey De Filette (drums), Herwig Duchateau (drums), Guido Van Hellemont (backing vocals), Misj Vandermaesen (backing vocals), Paul Gijselings (backing vocals)

Kerstmis in Space - Dan zal ik nog naast je staan (1983)

Label: Sky
Producer: Erwin Musper
Luk Vankessel (zang), Ronny Defau (gitaar), Paul Gijselings (koor, synthesizer), Misj Vandermaesen (koor, synthesizer), Ronald Burssens (basgitaar), Frey De Filette (drums, percussie)

Leugens - Dan zal ik nog naast je staan (1983)

Label: Sky
Producer: Erwin Musper
Luk Vankessel (zang), Ronny Defau (gitaar), Paul Gijselings (koor, synthesizer), Misj Vandermaesen (koor, synthesizer), Ronald Burssens (basgitaar), Frey De Filette (drums, percussie)

Blij dat ik je heb - Ik bleef thuis (1995)

Label: Ariola Express
Producer: Patrick Riguelle
Luk Vankessel (zang), Patrick Riguelle (backing vocals, gitaar, lap steel guitar), Leonard Blaute (accordeon), Wigbert (akoestische gitaar, dobro, elektrische gitaar) Paul Poelmans (orgel), Stoy Stoffelen (drums)

Marina - Je foto, je brieven en je ring (1996)

Label: CNR Music
Producer: Paul Poelmans
Luk Vankessel (zang), Max Tax (gitaar), Willem Barten (accordeon),Ricky Haines (basgitaar), Henk Koekoek (backing vocals, saxofoon), Jan Jansen (drums)

Ivan Heylen, Luk Vankessel & Roland[bewerken | brontekst bewerken]

Geef ons allemaal iets - Max Tax Cancion (2001)

Label: Parasjoet
Producer: [?]
Luk Vankessel (koor, zang), Roland Van Campenhout (koor, zang), Ivan Heylen (koor, zang), Max Tax (gitaar), Freek Felix (accordeon), Frank Koekkoek (saxofoon), Ricky Hains (contrabas), Pasqualito (drums, percussie), Paul Govaerts Jr. (koor), Max tax y sus banditos (koor)

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Ballen! (1979) [6]

Label: EMI
Producer: Alfie Falkenbach, Chris Ramon
Tracks: Jij bij mij, Al wat ik van je verlang, Eenzaamheid, Ik ben een verliezer, Doe woppa, De vraag is, wat zal haar antwoord zijn?, Heet, Theo het wrattenzwijn, Uit en over, Niet in een kooi, Mijn laatste rit
Luk Vankessel (zang), Jean-Marie Aerts (gitaar), Danny Boddin (piano, synthesizer), Henri Aubruge (accordeon, percussie, piano), Rudy De Sutter (piano), Pietro Lacirignola (saxofoon), Charlie Deraedemaeker (basgitaar), Chas Fonderson (basgitaar), Jacky Lardon (basgitaar), Dirk Vangansbeke (drums), Erik Vandermaesen (backing vocals), Misj Vandermaesen (backing vocals), Paul Gijselings (backing vocals), Judy Mc Queen (backing vocals), Liliane Saint-Pierre (backing vocals)

Billen! (1981) [7]

Label: EMI
Producer: Herwig Duchateau
Tracks: (Laat je niet) Leven, Je maakt me zo zot, Hotel Paradiso, Als je gaat, Laat me niet alleen, Perziken, Jenny, Jenny, Liever hard, Na de zomer kwam de herfst, Doodmoe, Doe niet zo kil
Luk Vankessel (zang), Mark Mauër (gitaar), Ronny Defau (gitaar), Eric Lemoine (basgitaar), Jo Duchateau (basgitaar), Jean-Luc Leredotte (toetsen), Pit Verlinde (toetsen), Frey De Filette (drums), Herwig Duchateau (drums), Guido Van Hellemont (backing vocals), Misj Vandermaesen (backing vocals), Paul Gijselings (backing vocals)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]