MG Metro 6R4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
MG Metro 6R4
De Metro 6R4 in fabrieks kleurstelling
Fabrikant Austin Rover Group
Groep / klasse B / 12
Aantal geproduceerd ± 200
Statistieken in het wereldkampioenschap rally
Inschrijving Austin-Rover
Actieve jaren 1985 - 1986
Deelnames 8
Overwinningen 0
Aantal podia 1
Aantal punten 26
Eerste rally Groot-Brittannië 1985
Laatste rally Groot-Brittannië 1986
Noemenswaardige rijders Vlag van Verenigd Koninkrijk Tony Pond
Vlag van Verenigd Koninkrijk Malcolm Wilson
Vlag van Zweden Per Eklund
Portaal  Portaalicoon   wereldkampioenschap rally

De MG Metro 6R4 is een rallyauto, die door Austin-Rover werd ingezet tijdens het Groep B-segment in het Wereldkampioenschap Rally in de seizoenen 1985-1986. De auto was geen doorslaand succes en haalde slechts één keer het podium.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De British Motor Corporation (BMC) kende in de jaren zestig grootschalige successen met de Mini Cooper. Een kleine maar wendbare auto, die tussen 1964 en 1967 won in Monte Carlo en Finland en tevens met Rauno Aaltonen de Europese titel op naam schreef in 1965. Onder de vlag van British Leyland werd in de jaren zeventig Triumph naar voren geschoven als rallyauto fabrikant, maar meer dan nationaal succes wist het merk niet te bereiken en Triumph werd in 1980 opgeheven.

BMC werd vervolgens hernoemd als de Austin Rover Group en de sportieve tak kwam onder leiding van rallyjournalist en voormalig navigator John Davenport. Gekozen werd om het Rover Metro productiemodel te gebruiken voor de basis van een nieuwe Groep B rallyauto, die daarmee het succes van de Mini moest gaan evenaren. Het team riep de hulp in van het Williams Formule 1 team voor de ontwikkeling van de auto, die bij deze verantwoordelijk waren voor het gehele ontwerp. De eerste versie van de auto verscheen al op de Britse rallypaden in 1983, maar resultaten bleven vooralsnog uit. Het oorspronkelijke model was echter qua uiterlijk en prestaties nog ver weg van de uiteindelijke Metro 6R4. Tegelijkertijd kwam de Austin Rover Group met een Rover Vitesse SD1 voor Groep A competitie, die wel gelijk competitief bleek te zijn, maar dit project werd gestopt toen de officiële MG Metro 6R4 werd geïntroduceerd in 1985. De Metro 6R4 had net als vele late Groep B auto's een centraal geplaatste motor en een vierwielaangedreven systeem. Een groot verschil met de concurrentie was echter dat de auto niet beschikte over een turbo of compressor, maar gebruik maakte van een atmosferische 3-liter V6 motor, met pakweg 400 Pk. De auto had dubbele bovenliggende nokkenassen en vier kleppen per cilinder. De carrosserie werd gemaakt van de combinatie van staal en kevlar, het laatste genoemde dat daarmee vooral het gewicht van de auto omlaag moest brengen. Aerodynamische hulpmiddelen waren onder andere een voor- en achterspoiler, en de auto had ook een grote luchthapper aan iedere zijde.

Het competitieve debuut van de Metro 6R4 kwam in het voorjaar van 1985. Het debuut van de auto in het WK liet wachten tot Groot-Brittannië aan het einde van het seizoen 1985, waar het met rijder Tony Pond een aardige indruk achter liet door het behalen van een derde plaats achter twee fabrieks Lancia Delta S4's. Dit was echter een schijnresultaat vergeleken met de prestaties die Austin-Rover in een groter programma in het seizoen 1986 wist neer te zetten. De auto werd daarin vaak getroffen door motor of transmissie problemen en daarnaast was de snelheid van de 6R4 niet op hetzelfde niveau als dat van de voornaamste concurrentie. Halverwege het seizoen werd de Groep B klasse na een serie van dodelijke ongevallen door de FIA verboden ingaand vanaf het seizoen 1987. Hierdoor werd het programma van de 6R4 gelimiteerd en uiteindelijk gestopt na afloop van het seizoen. Het laatste WK-optreden van de auto was tevens in Groot-Brittannië.

Op nationaal niveau wist de auto iets meer succes met zich mee te brengen en ook jaren na het competitieverbod voor Groep B en het gebrek aan homologatie, is de auto nog steeds een reguliere verschijning op voornamelijk de Britse en Ierse rallypaden, nu alleen wel met een gelimiteerde motor capaciteit. De 6R4 werd tot vroeg in de jaren negentig ook nog in rallycross evenementen gebruikt.

Nadat Austin Rover zich aan het einde van het seizoen terugtrok uit de rallywereld, kwamen in 1987 alle onderdelen en motoren in handen van Tom Walkinshaw Racing, die onder andere de V6 motoren gebruikte voor de Jaguar XJ220, ditmaal wel ondersteund door een turbo.

Specificaties en resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Specificaties[bewerken | brontekst bewerken]

Carrosserie Merk: MG

Type: Metro 6R4

Aantal deuren: 3-deurs

Materiaal: Staal en kevlar

Afmetingen en gewicht Wielbasis: 2391 mm

Spoorbreedte: Voor | 1510 mm - Achter | 1550 mm

Lengte: 3657 mm

Breedte: 1836 mm

Hoogte: 1650 mm

Gewicht: 1040 kg

Motor Fabrikant: Austin Rover

Type: 3-liter V6, 4 kleppen per cilinder

Positie: Centraal

Boring × Slag: 92 mm × 75 mm

Boring/slag verhouding: 1.24

Kompressie verhouding: 12:1

Versnellingsbak: 5 versnellingen

Aandrijving: Vierwielaandrijving (4WD)

Max. vermogen: 410 PK

Toeren per minuut (tpm): 9000

Max. koppel: 370 Nm

0/100 km/u: 3,2 s

Overzicht van deelnames[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Inschrijving Rijders 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Pos Punten
1985 Austin Rallying MON SWE POR KEN FRA GRE NZL ARG FIN ITA CIV GBR 14 14
Vlag van Verenigd Koninkrijk Tony Pond 3
Vlag van Verenigd Koninkrijk Malcolm Wilson NF
1986 Austin Rover
World Championship Team
MON SWE POR KEN FRA GRE NZL ARG FIN CIV ITA GBR USA 9 12
Vlag van Verenigd Koninkrijk Tony Pond NF NF NF NF 6
Vlag van Verenigd Koninkrijk Malcolm Wilson NF NF NF NF 10 4 17
Vlag van Zweden Per Eklund NF 7 7
Vlag van België Marc Duez NF NF NF
Vlag van Frankrijk Didier Auriol NF
Vlag van Finland Harri Toivonen 8 NF
Vlag van Verenigd Koninkrijk Jimmy McRae 8
Vlag van Verenigd Koninkrijk David Llewelin 9

Notities:

  • Het resultaat van de Rally van San Remo 1986 werd geannuleerd, de punten werden niet meegenomen in het kampioenschap.
  • Overzicht van deelnames geldt alleen voor de fabrieksinschrijving.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Juwra.com MG Metro 6R4
  • (en) Group B - Rover