Mellie Uyldert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mellifica[1] (Mellie) Uyldert (Blaricum, 31 mei 1908 - Bilthoven, 10 mei 2009) was een Nederlands astrologe en alternatief genezeres.

Levensloop[bewerken]

Uyldert was de dochter van onderwijzeres Marie Calisch, een aanhangster van de Rein Leven Beweging, en Emil Uyldert. In 1912 vertrok haar vader met de verzorgster van de kleine Mellie naar de Verenigde Staten.[2] Ze werd door haar moeder opgevoed. In 1928 ging ze naar bijeenkomsten van de Nederlandse Vereniging voor Filosofie. Ze raakte teleurgesteld in de filosofie en volgde op haar eenentwintigste haar eerste lessen in astrologie. In 1934 verscheen haar eerste boek, het vegetarisch kookboek "Handleiding voor de moderne keuken". Tijdens de Duitse bezetting schreef ze in het Haagsch Maandblad, dat inmiddels een NSB- periodiek was geworden.[3]

Vanaf 1947 schreef ze in De Kaarsvlam, een tweemaandelijks tijdschrift dat na 1972 werd uitgegeven door de Mellie Uyldert Stichting. Onder het pseudoniem Esther de Raad publiceerde ze in 1950 Het antwoord van Suzanna aan Joachim van Babylon, een reactie op het in 1947 verschenen Het boek van Joachim van Babylon van Marnix Gijsen.
Uyldert schreef ruim dertig boeken met een totale oplage van een miljoen exemplaren. Vertalingen verschenen in het Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Portugees en Deens.[4]

Uyldert was docente aan de Academie voor Natuurgeneeswijzen en in De Kosmos, een centrum voor alternatieve levenswijzen in Amsterdam. Ook schreef ze in het tijdschrift Onkruid, dat haar in 1983 een feestbundel aanbood ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag.[3] In 1984 werd ze er in een brochure van beschuldigd tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het maandblad Hamer - een uitgave van de Duitse bezetter over folklore en heemkunde - te hebben geschreven.[5] Hierop beëindigde Onkruid de samenwerking. Ook haar ideeën over 'ras' en haar omgang met toonaangevende figuren uit fascistische hoek maakten Uyldert meer dan omstreden.

Vanaf 1984 belegde Uyldert regelmatig bijeenkomsten voor sympathisanten in het tot haar stichting behorende landhuis "Oasis" in het Belgische Kalmthout.

Uyldert woonde de laatste jaren van haar leven in het Leendert Meeshuis, een antroposofisch verpleeghuis in Bilthoven waar ze in mei 2009 op 100-jarige leeftijd overleed.

Overtuiging[bewerken]

Als astrologe combineerde zij de geneeskrachtige werking van kruiden met de werking van edelstenen. Daarbij baseerde zij zich op de aanwijzingen die zij in iemands horoscoop meende te vinden omtrent gestel en mogelijke ziekten. Zij ging daarbij onder meer uit van overeenkomsten - zogeheten correspondenties - die volgens de medische astrologie zouden bestaan tussen gespannen planetaire aspecten en bepaalde ziektebeelden. In haar publicaties prees zij meermaals behandelingen die door de geneeskunde niet worden erkend. In mei 1981 schreef zij een artikel in haar tijdschrift "De Kaarsvlam" waarin zij stelt dat sommige injecties, inentingen, operaties, bloedtransfusies en transplantaties moesten worden afgewezen. Verder stelt ze in haar boek "Genees Uzelf" dat volgens een aantal onderzoeken een reeks kwalen kan worden genezen door het dagelijks innemen van gedistilleerde petroleum. Uyldert geloofde ook in kabouters.

Uyldert zou goed bevriend zijn geweest met de nationaalsocialiste Florrie Rost van Tonningen-Heubel [6] en net als deze verdedigster van het nazisme was Uyldert openlijk aanhangster van de rassentheorie. Dienovereenkomstig was ze fervent tegenstandster van wat in die ideologie rassenvermenging wordt genoemd (hetgeen minderwaardige mensen zou opleveren), en voorstandster van schedelmeting en dergelijke om karaktereigenschappen zoals vaderlandsliefde te kunnen bepalen. Geheel in de lijn met deze rassenleer was zij tegen de aandacht die de zwakkeren in de samenleving, zoals gehandicapten, krijgen. Bij zwangerschap zou het inschakelen van een helderziende volgens haar aan te bevelen zijn teneinde te kunnen bepalen of het moreel gehalte van het toekomstige kind een abortus noodzakelijk maakt of niet.[4]
Volgens haar neef Satyamo Uyldert had ze Rost van Tonningen-Heubel ooit een gratis abonnement van De Kaarsvlam gegeven en was het te kort door de bocht om te stellen dat ze met de NSB sympathiseerde.[7]

Bibliografie[bewerken]

 • Het Zonnejaar (1981)
 • Handleiding voor de moderne keuken (1934)
 • De Taal der Kruiden (1948)
 • Verborgen krachten der edelstenen
 • Wezen en Krachten der Metalen
 • Leven uit Inspiratie (autobiografie) (2002)
 • Sterren, mensen, kruiden (2005)
 • Kruiden in de keuken
 • Lexicon der Geneeskruiden
 • Genees Uzelf
 • Verborgen Wijsheid van het Sprookje
 • Verborgen wijsheid van Kinderspelen
 • Verborgen Wijsheid van Oude Rijmen
 • De Symboliek van de Midwintertijd
 • Symboliek In de ban van de Ring
 • Plantenzielen
 • Liefde
 • Het Levensritme
 • Aarde's Levend Lichaam
 • De psychologie van het christendom
 • Astrologie: Kosmische samenhangen
 • Astrologie: Aspecten
 • Astrologie: Medische Astrologie
 • Mijn hart is aan de Overzijde

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Noten
 1. Stamboom Mellie Uyldert, “Toentertijd” Historische Kring Blaricum 2009 nr. 61 (geraadpleegd op 22 april 2012)
 2. Volgens aantekeningen bij een stamboom van Mellie Uyldert trouwden zij in 1910, leefde het nieuwe gezin in 1913 nog in Bussum en vond de emigratie in 1914 plaats; zie Stamboom Mellie Uyldert, “Toentertijd” Historische Kring Blaricum 2009 nr. 61 (geraadpleegd op 22 april 2012)
 3. a b Uyldert, Mellie (1908-2009), Encyclopedie van de Vereniging tegen Kwalzalverij (geraadpleegd op 22 april 2012)
 4. a b New age-grootmoeder Mellie Uyldert zaait giftig gedachtegoed, door Harry Westerink, in De Fabel van de illegaal 58, mei/juni 2003 (geraadpleegd op 22 april 2012)
 5. Zwitser, F. (1984) Mellie Uyldert. De onbegrepen wijze maagd. Boxtel: De Kleine Aarde. ISBN 9064545081
 6. Het einde, door Aart Brouwer in De Groene Amsterdammer, 20 mei 2009 (geraadpleegd op 22 april 2012)
 7. Gif Groene Amsterdammer, door Satyamo Uyldert, De Groene Amsterdammer 26 mei 2009 (geraadpleegd op 22 april 2012)