Methylisothiazolinon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Methylisothiazolinon
Structuurformule en molecuulmodel
Methylisothiazolinone.svg
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C4H5NOS
IUPAC-naam 2-methyl-1,2-thiazol-3-on
Molmassa 115,15 g/mol
SMILES
CN1C(=O)C=CS1
CAS-nummer 2682-20-4
EG-nummer 220-239-6
PubChem 39800
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Dichtheid (20°C) 1,39 g/cm³
Smeltpunt 39-42,8 °C
Goed oplosbaar in water
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Methylisothiazolinon is een chemische verbinding uit de groep van isothiazolinonen. Dat zijn heterocyclische verbindingen met een cyclopenteenring die een zwavel- en een stikstofatoom bevat die met elkaar zijn verbonden, en ook een ketongroep. Het is een witachtige tot bruine vaste stof en is zeer goed oplosbaar in water.

Het is een veel gebruikt biocide en desinfecterend middel. Het wordt als conserveermiddel tegen micro-organismen (schimmels en bacteriën) toegevoegd aan veel producten, onder meer schoonmaakmiddelen, verven, lakken, kleefstoffen, shampoos, hand- en bodylotions, zonnebrandcrème en andere cosmetische producten. Methylisothiazolinon wordt vaak in combinatie met methylchloorisothiazolinon gebruikt en deze combinatie noemt men ook MIT (methylisothiazolinones).[1] Deze combinatie kan evenwel contactallergie veroorzaken; ze is trouwens opgenomen in de Europese standaardreeks. In de Europese Unie mag methylisothiazolinon als conserveermiddel in cosmetische producten aanwezig zijn met een maximale concentratie van 0,01% (100 ppm) in het eindproduct[2]. In dergelijke concentraties zou de stof geen risico voor de consument vormen[3].

De stof mag in de Europese Unie echter niet meer gebruikt worden als biocide (voor desinfectie en ontsmetting) na 24 oktober 2009. Ze is niet opgenomen in de lijst van biociden die in de Europese Unie op de markt gebracht mogen worden[4].

Industriële toepassingen van methylisothiazolinon, ter bestrijding van algen, slijmvormende bacteriën en schimmels, vindt men onder meer in papier- en papierpulpfabrieken, proceswater- en koelwatersystemen en bij het boren naar aardolie.

Bronnen, noten en/of referenties