Midar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Midar
ⵎⵉⴹⴰⵔ
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Midar (Marokko)
Midar
Situering
Regio Oriental
Provincie Driouch
Coördinaten 34° 56′ NB, 3° 32′ WL
Algemeen
Inwoners
(2014)
15.021
Detailkaart
Kaart van Midar
Ligging Midar in de provincie Driouch.
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Midar (Berbers: ⵎⵉⴹⴰⵔ) is een stad en gemeente gelegen in het Rifgebergte in het noorden van Marokko in het stamgebied van de Ait Touzine. Midar behoort tot de provincie Driouch in de regio Oriental. De stad telt circa 15.000 inwoners.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Midar ligt centraal in het Rifgebergte. Het behoort tot de provincie Driouch en ligt tussen de hoofdstad Nador en Al Hoceima.

Midar tijdens de Rifoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

De bewoners van de streek verzetten zich tegen de Spaanse koloniale bezetter. Tijdens de Rifoorlog van 1920 tot 1926 was Midar, net als een aantal andere dorpen in de Rif, een plek waar voortdurend botsingen waren tussen de plaatselijke Riffijnse opstandelingen en het Spaanse vreemdelingenlegioen. Veel bewoners emigreerden na de onafhankelijkheid van Marokko naar Europa. De meesten gingen naar België en Nederland.[bron?]

Groei[bewerken | brontekst bewerken]

Midar is een groeiende stad. Er is een nieuwbouwwijk genaamd Midar el Jedida, wat 'Het nieuwe Midar' betekent, vergelijkbaar met een Europese nieuwbouwwijk. Er is een medisch centrum voor onder andere nierdialyse. Het geld hiervoor kwam voornamelijk van in Europa wonende Marokkanen.