Brussels Comics Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Museum of original figurines)
Brussels Comics Museum
Museum of original figurines
Entree van het museum (2012)
Locatie Brussel
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 21′ OL
Oppervlakte 1.200 m²
Thema stripverhalen en 3D-animaties.
Opgericht 2009 (opening in Schaarbeek)
2011 (verhuizing naar Brussel)
Detailkaart
Brussels Comics Museum (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Brussels Comics Museum
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Brussels Comics Museum, voorheen Museum of original figurines of afgekort MOOF Museum, is een museum in Brussel dat gewijd is aan stripverhalen en 3D-animaties. Het bevat vooral veel beeldjes, ofwel figurines, en daarnaast stripboeken, films en andere stukken.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Op een vloeroppervlakte van twaalfhonderd vierkante meter staan meer dan zeshonderd objecten opgesteld; de totale collectie bestaat uit meer dan 3000 stukken. Centraal in het museum staan de striphelden. De collectie is samengesteld uit figuren uit de Belgische stripwereld, maar ook daarbuiten. Voorbeelden zijn Kuifje, De Smurfen, Guust Flater, Asterix en Obelix, trollen en Blake en Mortimer.

Locaties en aanmoedigingsprijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum werd in 2009 opgericht en was aanvankelijk gevestigd aan de Auguste Reyerslaan in Schaarbeek. In september 2011 verhuisde het naar de Grasmarktstraat nabij de Grote Markt in Brussel, meer specifiek in de Hortagalerij. Achter het museum staat de Stichting Raymond Leblanc, die de nalatenschap van de naamgever beheert; Leblanc was de persoon achter de uitgeverij Le Lombard, die onder meer het weekblad Kuifje uitgaf. Tegelijk met de heropening werden er ook drie aanmoedigingsprijzen ingesteld en uitgereikt, waaraan een prijzengeld was verbonden van twee- tot vijfduizend euro per prijs.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Museum of original figurines van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.