Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) is een overheidsfunctionaris in Nederland, die op 15 oktober 2021 werd ingesteld om de aanpak van discriminatie en racisme te versterken.[1][2][3]

Rabin S. Baldewsingh is aangesteld als de eerste NCDR[4][5][6] voor een periode van drie jaar. Hij valt onder verantwoordelijkheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maar heeft een onafhankelijke rol.[7]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De Black Lives Matter-protesten in 2020 en de maatschappelijke verontwaardiging over de kwalijke rol van de Nederlandse overheid in de Toeslagenaffaire zijn een aanjager geweest voor de start van het instellen van de NCRD. Instutioneel racisme werd nu bewezen gevonden in overheidsinstellingen wat het vertrouwen van de burger in de overheid aantastte. Het Sociaal Cultureel Planbureau publiceerde het rapport "Ervaren discriminatie in Nederland II"[8], de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag het rapport ‘Ongekend onrecht’ (uitgebracht op 17 december 2020)[9] en de door de Eerste Kamer ingestelde Parlementaire Onderzoekscommissie effectiviteit discriminatiewetgeving het rapport "Gelijk recht doen"[10] (uitgebracht op 14 juni 2022).

De overheid koos daarom duidelijk voor een aanpak waarbij de samenleving en de Nederlandse burger centraal werd gezet. Tevens werden de nog niet nagekomen afspraken uit het VN Internationaal decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst meegenomen en beleidsversterking op andere discriminatiegronden.

Nationaal Programma[bewerken | brontekst bewerken]

De NCDR is een regeringscommissaris met als belangrijkste opdracht: het bevorderen van de totstandkoming en de uitvoering van een meerjarig Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme.[2] Om input hiervoor op te halen overlegt hij met overheden, zoals de bij antidiscriminatiebeleid betrokken ministeries, met maatschappelijke initiatieven, bewegingen en belangengroepen op het terrein van discriminatie en racisme en met bedrijven. De NCDR moet ervoor zorgen dat het Programma leidt tot resultaten die in de hele samenleving bijdragen aan het tegengaan van racisme en discriminatie, ook in het Caribisch deel van Nederland.[7][11]

De NCDR heeft het eerste Nationaal Programma op 19 september 2022 aangeboden aan het Kabinet.[12] In een begeleidende brief kondigde hij aan jaarlijks een nieuw, aanvullend Programma aan te bieden.[13] Voorgestelde maatregelen in het Programma zijn verdeeld in hoofdstukken (1) beter erkennen en voorkomen van discriminatie en racisme; (2) beter herkennen en melden van discriminatie en racisme en (3) beter kunnen bijstaan en beschermen van slachtoffers van discriminatie en racisme. Agendering en besluitvorming van het Nationaal Programma ligt in handen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voorbeelden van voorgestelde maatregelen (per hoofdstuk):

Beter erkennen en voorkomen van discriminatie en racisme

Beter herkennen en melden van discriminatie en racisme

  • Grotere zichtbaarheid voor antidiscriminatievoorzieningen
  • Meldingsbereidheid vergroten
  • Stagediscriminatie
  • Discriminatie in de zorg

Beter kunnen bijstaan en beschermen van slachtoffers van discriminatie en racisme

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Remco Meijer, ‘Nationaal coördinator’ moet discriminatie en racisme breed gaan aanpakken. de Volkskrant (9 december 2020). Geraadpleegd op 13 oktober 2022.
  2. a b Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 14 oktober 2021, nr. 2021-0000494844, houdende instelling van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. zoek.officielebekendmakingen.nl. Geraadpleegd op 11 oktober 2022.
  3. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Functie en opdracht Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme - Rapport - Rijksoverheid.nl. www.rijksoverheid.nl (11 juni 2021). Geraadpleegd op 11 oktober 2022.
  4. Oud-wethouder Baldewsingh wordt nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme. www.omroepwest.nl (28 september 2021). Geraadpleegd op 13 oktober 2022.
  5. Oud-wethouder Den Haag wordt eerste nationale coördinator tegen discriminatie. NU (29 september 2021). Geraadpleegd op 13 oktober 2022.
  6. Ashwant Nandram, In reactie op Black Lives Matter benoemt kabinet Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme. de Volkskrant (28 september 2021). Geraadpleegd op 13 oktober 2022.
  7. a b Bureau NCDR, Wat doet de NCDR - Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. www.bureauncdr.nl (3 november 2021). Geraadpleegd op 11 oktober 2022.
  8. Ervaren discriminatie in Nederland II, SCP, 2-4-2020. - Auteurs: Iris Andriessen, Justin Hoegen Dijkhof, Ab van der Torre, Esther van den Berg, Ine Pulles, Jurjen Iedema en Marian de Voogd-Hamelink
  9. Ongekend onrecht (pdf). Tweede Kamer (17 december 2020). Geraadpleegd op 17 december 2020.
  10. Parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving
  11. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Benoeming Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme - Nieuwsbericht - Rijksoverheid.nl. www.rijksoverheid.nl (28 september 2021). Geraadpleegd op 11 oktober 2022.
  12. Advies: maak excuses voor slavernij en sta hoofddoek bij politie toe. nos.nl (20 september 2022). Geraadpleegd op 19 oktober 2022.
  13. Aanbiedingsbrief. ncdrrapport. Geraadpleegd op 19 oktober 2022.