Negen Straatjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Negen straatnaambordjes van de Negen Straatjes.

De Negen Straatjes zijn een aantal zijstraatjes van de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel in Amsterdam-Centrum, die zich sinds de jaren negentig zo presenteren. Samen vormen ze binnen het westelijk deel van de grachtengordel een buurt met veel kleine, aparte winkeltjes en restaurants.

Beschrijving[bewerken]

De voor een deel uit de eerste helft van de 17e eeuw stammende bebouwing in dit gebied wordt in het noorden begrensd door de Raadhuisstraat en in het zuiden door de Leidsegracht. Daartussen worden Prinsen-, Keizers-, en Herengracht en het Singel op drie plaatsen gekruist door telkens drie in elkaars verlengde liggende straatjes; de drietallen lopen evenwijdig aan elkaar.

Komend vanaf de Prinsengracht richting Singel en beginnend bij het meest noordelijke drietal, is de volgorde van deze straatjes:

De namen van de buitenste zes straten herinneren eraan dat in deze buurt vroeger handelaren en ambachtslieden waren gevestigd die werkten met huiden van dieren, zoals reeën, herten, beren en wolven. Run is een woord voor het gemalen eikenschors dat voor het leerlooien werd gebruikt.

Dit geldt ook voor het aangrenzende zuidelijk deel van de Jordaan, met de Hazenstraat, Konijnenstraat, Elandsgracht, Looiersgracht en Passeerdersgracht.

Geschiedenis[bewerken]

Het idee om de Negen Straatjes als een gezamenlijk winkelgebied te promoten komt van Djoeke Wessing. Zij wilde het gebied eenzelfde naam en allure geven als de Jordaan al had, en op die manier niet alleen meer afstemming en samenwerking tussen de ondernemers bewerkstelligen, maar ook meer toeristen naar het tot dan toe vrij onbekende gebied te krijgen. Op 12 november 1996 werd door haar de vereniging De 9 Straatjes opgericht. Niemand vond het een goede naam, maar als bedenkster van het concept stond zij er op dat het de naam de 9straatjes zou behouden. [1]

In het Negen Straatjes-gebied liggen[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties