Nymphalidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nymphalidae
Greta morgane heeft deels doorzichtige vleugels
Greta morgane heeft deels doorzichtige vleugels
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie: Papilionoidea
Familie
Nymphalidae
Rafinesque, 1815
Afbeeldingen Nymphalidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nymphalidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Nymphalidae zijn een familie van vlinders in de superfamilie Papilionoidea. De familie omvat de schoenlappers, parelmoervlinders en zandoogjes (naamgeving volgens het Nederlands soortenregister)[1] ofwel de aurelia's (naamgeving volgens de Vlinderstichting op Vlindernet).[2] De Nederlandse naamgeving is een lappendeken van oude benamingen voor (onder)families. Tot deze familie worden ongeveer 6000 soorten gerekend die, afhankelijk van de gehanteerde systematische indeling, in een verschillend aantal onderfamilies worden geplaatst.

Kenmerken[bewerken]

Nymphalidae zijn over het algemeen middelgrote vlinders die met een opvallende vlucht, na elke vleugelslag een korte glijvlucht. Rupsen zijn meestal harig of hebben stekels en de poppen hebben vaak glimmende vlekken. De voorpoten van de vlinders zijn over het algemeen niet volledig ontwikkeld waardoor het lijkt of ze maar vier pootjes hebben. De voorpoten worden niet gebruikt om zich vast te houden aan bladeren zoals de andere poten, maar om de kop en antennes mee schoon te maken. De bovenzijde van de vleugels is vaak opvallend gekleurd, terwijl zich aan de onderzijde altijd een camouflagetekening bevindt. Dikwijls zijn beide geslachten verschillend gekleurd. De vleugelspanwijdte varieert van 3 tot 15 cm.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel van de volwassen vlinders bestaat slechts uit honing en andere vloeistoffen. Ze worden aangetrokken door vruchten, mest, kadavers, urine en zelfs benzine.

Voortplanting[bewerken]

De ronde eieren worden in groepjes op het loof van bomen, struiken en kruidachtige planten gelegd. De poppen vertonen dikwijls opvallende, wrattige bulten en hangen aan de punt van hun achterlijf van de waardplant omlaag.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor in bloemrijke hooilanden, lichte bossen, parken en tuinen.

Onderfamilies[bewerken]

Geslachten[bewerken]

Zilvervlek (Boloria euphrosyne)
Bronnen, noten en/of referenties
  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp).
  • Lamas, G., 2004: Atlas of Neotropical Lepidoptera;Checklist:Part 4A; Hesperioidea-Papilionoidea.