Olivia Dahl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Olivia Dahl
Olivia Dahl
Volledige naam Edel Marie Olivia Dahl
Geboren 1873
Overleden 1930
Geboorteland Vlag van Noorwegen Noorwegen
Beroep(en) mezzosopraan
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Olivia Dahl (Christiania, 1873 - Fargo (North Dakota), mei 1930) was een Noors zangeres. Haar stembereik was mezzosopraan. Ze zong voornamelijk liederen.

Ze werd geboren binnen het gezin van advocaat aan het Hooggerechtshof Hans Stenbloch Dahl (1842-1929) uit Holla en Oline Ihle uit Furnes. Ze was het tweede kind binnen dat huwelijk. Ze kreeg een deel van haar muzikale opleiding van Désirée Artôt. Ze werd na concerten in Oslo geroemd in Dagsavia; Er zijn (te) veel zangeressen, maar er is maar één Olivia Dahl. Ze emigreerde naar de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten liet ze zich begeleiden door Gina Smith, waarbij de James Blüthner-piano werd geleverd door Dahl. Dahl en Smith gaven een concert in San Francisco de avond voor de grote aardbeving in 1906 aldaar.

In 1915 huwde ze met William Ballou in Spokane. Ballou was toen predikant in Fargo bij de Unitaristen en muziekcriticus bij de plaatselijke krant. Gezien haar grove bouw, ze was circa 1,80 meter, noemde men haar vanaf toen "Madame Ballou". William Ballou kocht de kerk waarin hij preekte en bouwde hem om tot een geluidsstudio voor zijn vrouw. Vanaf 1925 gaf ze regelmatig les aan het Concordia College in Moorhead, Minnesota (Fargo en Moorhead zijn grensplaatsen). Olivia overleed in 1930 aan een ziekte aan de galblaas, haar man overleed in 1941.

Enkele concerten:

Agathe Backer-Grøndahl zou haar Mor synger opus 52 aan haar opdragen.