Ovalentariae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ovalentariae
Cacatuoides
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Clade
Ovalentariae
W. L. Smith and T. J. Near, 2012
Retroculus lapidifer
Ovalentariae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Ovalentariae[1] is een clade van straalvinnige beenvissen binnen de Percomorpha, een subreeks genoemd. Hij bestaat uit een groep visfamilies die in de vijfde editie van Fishes of the World incertae sedis worden genoemd, evenals de orden Mugiliformes, Cichliformes en Blenniiformes.

De klade werd benoemd door W. Leo Smith en T.J. Near in Wainwright et al. (2012) gebaseerd op een moleculaire fylogenie,[2] maar de auteurs suggereerden dat de groep verenigd was door de aanwezigheid van demersale eieren (die dus in de modder gelegd worden) die aan een substraat zijn bevestigd, waarnaar de naam verwijst. Sommige auteurs hebben de ordenaam Stiassnyiformes gebruikt voor een clade met inbegrip van de Mugiloidei, Plesiopidae, Blenniiformes, Atherinomorpha en Cichlidae, en deze groepering lijkt monofyletisch te zijn.

De klade werd gedefinieerd als de groep bestaande uit de laatste gemeenschappelijke voorouder van Ambassis urotaenia Bleeker, Mugil cephalus L., Embiotoca lateralis Agassiz, Pseudochromis fridmani Klausewitz, Gobiesox maeandricus Girard, Gillellus semicinctus Gilbert, Polycentrus schomburgkii Müller & Troschel, Pholidichthys leucotaenia Bleeker, Cichla temensis Humbolt, Labidesthes sicculus Cope, Gambusia affinis Baird & Girard, en Oryzias latipes Temminck & Schlegel; en al zijn nakomelingen. De naam is afgeleid van het Latijn ovum, 'ei' en lentus (de naamgevers gebruikten de meervouden ova en lentae) 'kleverig', een verwijzing naar de eieren die door kleverige draden van het chorion bevestigd zijn.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De zusterclades van de Ovalentaria is de groep taxa genaamd de Carangimorpharia of Carangaria, die onder andere de platvissen, zeilvissen en horsmakrelen omvat.