Overleg gebruiker:Maurits/Archief7

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Mion in het onderwerp WebCiteBOT


Bot, externe links[brontekst bewerken]

Hoi Maurits,

Perfect, die bot die zoekt naar de dode externe links. Er kan nog wel iets verbeterd worden. Ik kreeg de melding dat de link http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/tennis/6251460.stm}} onbereikbaar zou zijn, op Overleg:Jo-Wilfried Tsonga. In de externe link zoals jij die hebt gecheckt staan twee }} haakjes. Daardoor wordt de link onvindbaar. Zonder haakjes werkt de link. Die twee haakjes staan daar omdat ze het {{cite web}} sjabloon afsluiten, maar jouw bot interpreteert dit als onderdeel van de link. Ik heb het voor toekomstige controle opgelost door een spatie voor de haakjes te zetten. Mogelijk speelt dit ook op andere pagina's. Groeten, Miho 12 nov 2008 12:23 (CET)

Hoi Miho, bedankt voor je advies. Ik ben er niet zeker van of dit voorkomen kan worden, omdat het mogelijk is dat de haakjes wel onderdeel uitmaken van de link. Jouw oplossing lijkt me een goede, hopelijk komt het niet erg vaak voor. Vriendelijke groet, --Maurits 12 nov 2008 12:35 (CET)
Misschien is het wel mogelijk dat je een lijstje maakt met daarop de links die je als fout markeerden en die eindigen op }}. Dan kan ik (of jij) daar eens naar kijken. Groeten, Miho 12 nov 2008 21:14 (CET)
Dat is mogelijk. Ik zal binnenkort een dergelijke lijst creëren. Vriendelijke groet, --Maurits 12 nov 2008 22:33 (CET)
Ik heb het alvast even nagezocht. Het gaat waarschijnlijk om 50-100 gevallen. Als de hele run afgerond is, zal ik die nalopen (vermoedelijk in de loop van volgende week). Vriendelijke groet, --Maurits 12 nov 2008 23:12 (CET)
We kunnen ook 50%-50% doen. Zeg het maar. Groeten, Miho 13 nov 2008 09:33 (CET)
Dat is vriendelijk. Als ik de lijst gemaakt heb zal ik je informeren, dan kunnen we overleggen hoe we het aanpakken. Het kan overigens wel iets langer duren dan ik hierboven schreef, er is onlangs een bestand gecrasht dat ik opnieuw aan moet maken. Vriendelijke groet, --Maurits 14 nov 2008 10:20 (CET)
Prima, laat tegen die tijd maar een berichtje achter op mijn OP. Groeten, Miho 14 nov 2008 17:49 (CET)
Misschien kan je de op gezette tijdstippen de deadlinks map kopiëren en die terugzetten als het bestand met dode links plots tot bijna 0 kb teruggevallen is. Heb ik diverse keren kunnen gebruiken. Knipoog Annabel(overleg) 14 nov 2008 11:12 (CET)
Dat doe ik nu inderdaad voor de zekerheid maar.. --Maurits 14 nov 2008 15:09 (CET)

Re: Archivering reviews[brontekst bewerken]

Ik heb de bot nu zo aangepast dat als er interwikilinks in een onderwerp gevonden worden, de bot dat onderwerp niet archiveert en melding maakt dat het probleem is opgetreden. Dit leek me de beste oplossing aangezien ze behalve onderaan ook bij elk ander onderwerp zouden kunnen staan (als ze onderaan staan en iemand voegt met het plusje een nieuw onderwerp toe staan de links bijvoorbeeld ineens in het één-na-onderste onderwerp). - Berkoet (voorheen Dammit) 20 nov 2008 15:04 (CET)

Keurige oplossing, bedankt voor je terugkoppeling. Vriendelijke groet, --Maurits 20 nov 2008 18:47 (CET)

Botbewerkingen van links[brontekst bewerken]

Hi Maurits, Fijn dat je je alle links checkt, maar als een link niet werkt lijkt het me handig als je ze zelf verwijderd of checkt wat er eventueel fout aan kan zijn. Een bot is tenslotte ook maar een bot en dat kan iedereen..... Ik vind dat je het dan maar half afmaakt; een schooljuf met de rode stift ;-) Met vr. groet, -- Maan Meis 21 nov 2008 20:27 (CET)

Tja, als ik mijn schoolopdrachten kwijtraakte moest ik ze toch echt zelf opnieuw maken... ;).
Het probleem is dat er meerdere problemen en oplossingen kunnen zijn en dat een bot die niet kan detecteren en construeren. Soms zitten er bijvoorbeeld typfouten in links, of is de URL gewijzigd zonder redirect. Bovendien kan een bot vooralsnog niet een link naar Internet Archive leggen. Ofwel, er zal noodzakelijkerwijs een weldenkend mens aan te pas moeten komen. Vriendelijke groet, --Maurits 21 nov 2008 20:55 (CET)

Ik snap wat de fouten kunnen zijn, ben niet zóóóóó blond (beetje maar.) ( En deze vraag kan ik niet laten liggen: Jij bent geen weldenkend mens??) Dát was n.l. mijn vraag........ Het is n.l. dat ik de artikelen in mijn volglijst heb, anders kwam ik er nooit achter, snap je? Wat is er mis mee dat je "fouten" zelf veranderd, i.p.v. dat je het terugspeelt naar de lemma maker? Dat begrijp ik niet. Sneeuwige zaterdag,-- Maan Meis 22 nov 2008 12:43 (CET)

Kijk maar eens in Categorie:Wikipedia:Onbereikbare externe link. Het is een beetje veel. Vele handen maken licht werk, etc. Vriendelijke groet, --Maurits 22 nov 2008 17:57 (CET)

Melding onbereikbare links op Tijdlijn van de kredietcrisis[brontekst bewerken]

Hoi Maurits, ik zag dat je bot een aantal externe links heeft aangetroffen op Tijdlijn van de kredietcrisis. Goed werk, alleen, wat zullen we hier mee doen? Ik wil in eerste instantie, bij het bijhouden van die pagina, graag zo ongeveer elke zin van een bronvermelding voorzien. (Punt is: er heerst bij vlagen een zodanige paniek dat ik niet uitsluit dat er met een onjuist bericht op die pagina ("Op [datum van vandaag] gingen er geruchten in de financiële markten dat rekeninghouders van XYZ bank op grote schaal hun geld opnamen.") een run on the bank kan worden gestart. Maar ik realiseer me dat dergelijke links naar verloop van tijd naar archieven worden overgeheveld, of, in het geval van kranten, naar de afdeling Wilt U Eerst Even Dokken. Nu kan ik me niet voorstellen dat er veel lezers zijn die alle oudere links afstruinen, dus super-urgent is dit niet. Maar ik overleg graag met je hoe we hier mee om gaan. Met vriendelijke groet, MartinD 23 nov 2008 10:54 (CET)

Hoi MartinD, ten eerste mijn complimenten voor je uitgebreide notenapparaat. In veel gevallen bestaat er bij kranten inderdaad een archief waarnaar gelinkt kan worden. In één geval is het mogelijk te linken naar het Internet Archive (link 2). Als de informatie daadwerkelijk is verdwenen, zit er helaas niets anders op dan de link te verwijderen of te vervangen door een link naar een site waarop dezelfde informatie ook staat. Als het een krant betreft die ook gedrukt wordt uitgegeven is het natuurlijk ook mogelijk een "harde" voetnoot daarnaar op te nemen. Vriendelijke groet, --Maurits 23 nov 2008 13:48 (CET)

Je overspoelt mijn volglijst met linkmeldingen.. In een lager tempo zou het misschien meer effect hebben? Groet, Jacob overleg 23 nov 2008 13:05 (CET)

Ik zal eens kijken wat een juiste balans is. Het lastige is dat sommigen 10 en anderen 2000 artikelen op hun volglijst hebben. Soms kan het ook veroorzaakt worden doordat de bot alfabetisch werkt. Als men een serie artikelen op de volglijst heeft staan met titels zoals "Europese kampioenschappen X" en op verschillende van die pagina's staan enkele dode links, dan zal men op een dag meerdere meldingen krijgen. Daar is helaas niets aan te doen. Vriendelijke groet, --Maurits 23 nov 2008 13:48 (CET)

externe links[brontekst bewerken]

Hallo Maurits, Je bot heeft ontdekt dat de externe link http://www.olympic.org/uk/atleten/index_uk.asp niet werkt. Ik denk dat die op honderden pagina's voorkomt en inmiddels heb ik al een groot deel van die links te vervangen door een sjabloon: {{medailledatabase IOC}}, tegelijkertijd met een andere aanpassing op al die pagina's. Vandaar een handmatige aanpak die langzaam maar gestaag verloopt. Mijn verzoek aan jouw is om je bot de betreffende externe link te negeren. Groeten, Miho 23 nov 2008 13:41 (CET)

Als je wilt kan ik de link ook botmatig vervangen. Zeg het maar. Vriendelijke groet, --Maurits 23 nov 2008 13:48 (CET)
Nog even niet, maar misschien kom ik daar nog op terug. Miho 23 nov 2008 14:10 (CET)
Dit geldt overigens ook voor http://olympic.org/uk/athletes/results/search_r_uk.asp Miho 23 nov 2008 17:31 (CET)
Prima, ik heb hem verwijderd uit de lijst. --Maurits 23 nov 2008 17:44 (CET)
Mooi. Dat mag je ook doen met elke link die begint met: http://www.la84foundation.org/ Miho 23 nov 2008 20:36 (CET)

Lambiek (bier)[brontekst bewerken]

Beste Mauritsbot, zou je even willen langslopen op het artikel Lambiek (bier)? Groet, Drirpeter 23 nov 2008 16:46 (CET)

Beste Drirpeter, ik heb de referenties aangepast. Hopelijk is dat wat je bedoelt. Vriendelijke groet, --Maurits 23 nov 2008 16:55 (CET)
Waw zo snel! Dat zou mij met de hand verschillende uren kosten. Dankjewel. Ik zou zeggen, drink van mij een glas geuze (of een glas fijne machineolie voor Mauritsbot). Drirpeter 23 nov 2008 17:04 (CET)
Bedankt, hoewel ik toch meer een wijn-drinker ben. Vriendelijke groet, --Maurits 23 nov 2008 17:44 (CET)

Teleologie[brontekst bewerken]

Beste Maurits,

Je schreef: Beste Hansmuller, je kritiek op het artikel blijkt niet uit je wijzigingen. Ik ben me ervan bewust dat dit niet het schoonste artikel is dat ik ooit aan de wiki heb geschonken, maar woorden zoals "denoteren", "contrasteren met", "meer succesvol zijn", "interactie", "concept", et cetera, zijn gewoon keurig en correct Nederlands. --Maurits 27 nov 2008 22:18 (CET)

Het spijt me, maar "denoteren" is zuiver Engels/Frans (to denote/dénoter): wordt alleen in ahum amateuristische vertalingen gebruikt. "Succesvol" is aan het inburgeren, maar is een slechte vertaling van ... "successful". Het betekent geslaagd. "Concept" = begrip, uit het Engels, geen Nederlands. Bij schrijfcursussen, bijvoorbeeld School voor Journalistiek, leert men hierop letten. Wikipedia wordt steeds belangrijker, dus gebruik liever duidelijk Nederlands, zeker bij ingewikkelde verhalen! Bedankt, Hansmuller 27 nov 2008 22:27 (CET)
PS. interactie = dikdoenerij voor ..wisselwerking. "Contrasteren met" is onnodig ingewikkeld, enzovoorts. Ik heb taalles gegeven aan immigranten en werk met scholieren, voor wie wikipedia mede bedoeld is. Die blijken wollige taal met dikke woorden slecht te begrijpen...hoeft allemaal niet. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Hansmuller (overleg · bijdragen)
Met alle respect voor de schrijfcursussen van de school voor journalistiek en voor jouw werk onder taalgehandicapten, dit zijn gewoon bruikbare en geaccepteerde begrippen in het Nederlands. Wil je straks ook "teleologie" met "doeloorzakelijkheid" gaan vervangen, of is dat ook te moeilijk? En sorry, je vertaling van "denoteren" met "geeft aan" spreidt pas echt amateurisme ten toon. Bovendien is het gewoon een geaccepteerde term, misschien nog niet voor iemand die zojuist heeft geleerd op beleefde wijze om een kilo aardappelen aan een winkelier te vragen, maar die zal ook niet een artikel over teleologie gaan lezen. "Interactie" is gewoon een juist synoniem voor "wisselwerking", dat heeft niets met de omvang van een act te maken. En ga alsjeblieft een peuter wijsmaken dat "concept" niet geaccepteerd is. Idem voor "succesvol". Onze taal zit nu eenmaal barstensvol leenwoorden, live with it (dat is wel niet-Nederlands).
Als je wilt vereenvoudigen voor de minder bedeelden dan vind ik dat goed (ik heb de wijzingen immers ook niet teruggedraaid), maar dergelijke denigrerende bewerkingssamenvattingen zijn daarbij niet nodig. Je kunt niet iemand zomaar diskwalificeren omdat hij het niveau niet meteen heeft aangepast aan dat van de sociale onderklasse, dat is pure decadentie. --Maurits 27 nov 2008 22:54 (CET)
N.B. Al deze termen staan overigens ook gewoon in mijn bescheiden Koenen-woordenboekje. --Maurits 27 nov 2008 22:54 (CET)
"Denoteren" is filosofenjargon, hoort toch niet op de wikipedia? Vraag maar eens bij het stoplicht wat denoteren zou kunnen betekenen. (Detoneren (=ontploffen) wel, noteren ook, enzovoort.) Taalgehandicapt, sociale onderklasse, decadentie, amateurisme? Onleesbaar Nederlands is toch geen teken van niveau of professionaliteit? We schrijven niet voor mensen die filosofie hebben gestudeerd en kunnen raden wat er misschien bedoeld wordt... (en zelfs dan, je kunt zien dat goede filosofen ook leesbaar schrijven, bijvoorbeeld Descartes, Discours de la Methode, Plato Phaedo, Kant Kritik dRV ook bijzonder goed leesbaar). Maar Wikipedia is niet bedoeld als fansite voor filosofen. Pas als je iets echt begrijpt kun je het eenvoudig uitleggen zonder ingewikkelde constructies, graag. "Concept" = kladversie, begrip enz. Woorden van vreemde herkomst worden trager begrepen, als je er teveel van stapelt wordt het geheel onbegrijpelijk ("bij incoherente accumulatie van delocale conceptuele constructen resulteert een integraliteit die subjectief virtueel als zijnde incomprehensibel gepercipieerd kan worden"), ok? Als je niet van Nederlands houdt kun je altijd nog op de Engelse wikipedia terecht, daar is "denote" inderdaad normaal, ook bij het stoplicht. Groetjes, Hansmuller 22 dec 2008 21:37 (CET)
Je bent volgens mij een van de eersten die Kant's KRV bijzonder goed leesbaar noemt; Mendelssohn noemde het werk indertijd hersensapverterend en er zijn nog steeds slechts weinigen die dat werk echt begrepen hebben. Hoedanook heb ik al aangegeven geen probleem te hebben met vereenvoudiging, maar met de wijze waarop je een en ander samenvatte. Overigens is mijn liefde voor het Nederlands onverminderd vurig. Groet, --Maurits 22 dec 2008 22:04 (CET)
Inderdaad, ik bedoelde Prolegomena zu einer jeden künftigen Metaphysik, die als Wissenschaft wird auftreten können. In de KdrV ben ik niet zover gekomen ;-).Zie verder overleg Teleologie. Groetjens, Hansmuller 3 jan 2009 18:31 (CET)

Machiavelli[brontekst bewerken]

Beste Maurits, Nergens in het hele artikel staat volgens mij dat Il Principe in het Nederlands vertaald is als de Heerser. Deze titel staat dan wel in de literatuurlijst, maar hoe moet een ignorant uit dit artikel te weten komen dat het ene boek de vertaling is van het andere? En er zijn, zoals je ongetwijfeld weet, nogal wat ignoranten. En voor wie maak je een encyclopedie? Theobald Tiger 27 nov 2008 23:20 (CET)

Beste Theobald Tiger, door het toevoegen van een voetnoot kwam de verwijzing direct onder de literatuurlijst te staan. Dat leek me dubbelop. Ik kan me voorstellen dat je het in de lopende tekst wilt vermelden of wellicht "De Vorst" wilt vervangen door "De Heerser", daar zou ik geen probleem mee hebben. Overigens is het dan misschien ook goed om eens naar het artikel De Vorst te kijken. Vriendelijke groet, --Maurits 28 nov 2008 19:34 (CET)
Beste Maurits, Dank voor je goede reactie. De enige reden dat ik niet al actie in de door jou voorstelbaar genoemde zin heb ondernomen, is dat mijn Italiaans allerbelabberdst is. Ik heb geen flauw idee of Il Principe als voorkeursvertaling vorst of heerser zou moeten hebben. (Ik denk eigenlijk dat heerser beter is. Misschien had Machiavelli in zijn tijd wel vooral monarchen op het oog, maar zijn gedachten zijn precies even relevant voor een heersende republikein. Frans van Dooren is ook niet de eerste de beste, als ik mag afgaan op de recensies.) Ik heb alleen wel een beetje de verdenking dat er mensen zijn die willens en wetens een ongebruikelijke vertaling koppig proberen door te drukken - iets wat in een project als Wikipedia onwenselijk is. Ik ben blij dat ik me in dat opzicht, althans wat jou betreft, zeer heb vergist.
En tot slot: (ik ben nog een groentje dus ik stel vaak een vraag) Wat betekent het "controleren van een pagina"? Als ik mijn volglijst open wemelt het van de rode uitroeptekens. Moet ik iets doen? Moet ik geduldig afwachten tot een ander iets doet? Vriendelijke groet weêrom. Theobald Tiger 28 nov 2008 19:50 (CET)
Door in je volglijst op "wijz" te klikken wordt de wijziging weergegeven. Daarbij verschijnt een knop "markeren als gecontroleerd". In principe worden alle wijzigingen gecontroleerd door ijverige wikipedianen (zie onder meer Speciaal:RecenteWijzigingen en Wikipedia:Controlelijst vandalismebestrijding), door de artikelen op je volglijst te controleren en eventueel te markeren zou je daar al een beetje aan kunnen bijdragen.
Mijn Italiaans is ook niet al te best, maar volgens mij is "De Heerser" even goed (zelfs beter, want algemener) dan "De Vorst". Het kan volgens mij teruggevoerd worden op het Latijn (principium) waar het zoveel betekent als "eerste", "beginsel", "grondlegger", "stichter", "eerste plaats" of zelfs "voorste gelederen" (cf. Pinkster). Welkom overigens - ik zie dat je al zeer lovenswaardige bijdragen hebt geleverd. Vriendelijke groet, --Maurits 28 nov 2008 20:23 (CET)
Dank voor alles. Waardering geheel wederzijds. Theobald Tiger 28 nov 2008 20:47 (CET)
Nog één aanvulling: ik ga geen revisie doen van de beide artikelen Niccolò Machiavelli en De Vorst. Ik zie in de NCC dat niet alleen de titel De Heerser als vertaling voorkomt, maar dat ook De Vorst al heel lang wordt uitgegeven, voor het laatst in 1988 (in de 17e eeuw hadden ze het over 'Den Prince'). En daarmee is misschien de verdenking in mijn tweede bijdrage aan dit correspondentietrapje wel een geval van paranoia (als dat woord niet te moeilijk is voor onze meelezers. Kop op!). Groet, Theobald Tiger 29 nov 2008 10:21 (CET)
Bedankt voor je vriendelijke reactie. Misschien is het meest informatief om in de lemmata (in het bijzonder De Vorst) toch de alternatieve titels te vermelden, bij een primaire verwijzing naar Il Principe. Het lijkt me niet ongerechtvaardigd het lemma De Vorst bovendien aldus te hernoemen. Hartelijke groet, --Maurits 1 dec 2008 07:54 (CET)
Ik heb De heerser als alternatieve titel nu wel vermeld in beide lemmata. De doorverwijspagina van De heerser naar De vorst bestond al. Hernoemen leek me in dit geval te omslachtig. Theobald Tiger 1 dec 2008 14:18 (CET)

Wijzigingen scripts[brontekst bewerken]

Zou je, in plaats van de scripts in het geheel door te sturen, aan kunnen geven wat er veranderd is (of een en:diff kunnen maken)? Alvast bedankt! valhallasw 24 dec 2008 14:01 (CET)

Beste Valhallasw, het gaat alleen om het eerste (non-code) deel, waarin de Nederlandstalige waarden zijn verwerkt. Zie hier voor noreferences.py en hier voor reflinks.py (wel helemaal naar beneden scrollen). Hopelijk is dit ongeveer wat je bedoelde, of in ieder geval bruikbaar. Vriendelijke groet, --Maurits 26 dec 2008 02:08 (CET)

Extensieve attributen[brontekst bewerken]

Beste Maurits, je hebt me overtuigd. Ik wens je succes met afstuderen (had je ouder ingeschat). Jij ook een goede, rustige kersttijd gewenst. Zelf moet ik ook weer nodig aan het werk (boeken in de computer invoeren). Je attribuut is een uitstekend artikel, ga zo door. We ontmoeten elkaar vast nog wel eens elders op Wikipedia, binnenkort of misschien overmorgen. Glatisant 25 dec 2008 16:01 (CET)

Beste Glatisant, dank voor je vriendelijke bericht. Ik ben een laatbloeier, hoewel nog jong (1983). Succes met het werk en graag tot een volgende vruchtbare samenwerking, "binnenkort", bijvoorbeeld bij een toekomstig Uitgebreidheid (filosofie). Vriendelijke groet, --Maurits 26 dec 2008 02:08 (CET)

Verwijderingsnominatie Godskennis[brontekst bewerken]

Beste Maurits, één of meerdere pagina's die u hebt gestart zijn genomineerd voor verwijdering. Dit betekent dat iemand het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Godskennis. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20081228 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. Als u vragen hebt, kun u die stellen op Help:Helpdesk. --E85Bot 29 dec 2008 01:15 (CET)

redirects[brontekst bewerken]

Gelieve redirects niet als nuweg te nomineren - ze staan immers niet in de weg. Groet, Jacob overleg 30 dec 2008 22:40 (CET)

Dit is al tal van keren gebeurd, zeker bij onjuiste redirects. --Maurits 30 dec 2008 22:43 (CET)

Geen IPv6 support in je botje[brontekst bewerken]

Zie [Overleg:Bolt_Thrower#Dode_link] waar je melde dat die link niet werkte, terwijl dat wel werkt, maar niet over IPv6.

Om je bot te testen, http://www.ipv6.sixxs.net dat heeft alleen een AAAA (IPv6 address) en die doet het perfect. Upgraden die hap ;) JeroenMassar 10 jan 2009 12:05 (CET)

WebCiteBOT[brontekst bewerken]

Hoi Maurits, er is een discussie op en:Wikipedia:Bots/Requests for approval/WebCiteBOT die aansluit op de bewerkingen van Mauritsbot, (dead links) mocht je interesse hebben. gr. mion 7 feb 2009 16:04 (CET)

Zonder twijfel een interessant en lovenswaardig initiatief, dat zeker een leemte kan vullen; er zijn al veel verzoeken in deze richting geweest, maar tot op heden was het technisch onmogelijk die te honoreren, met de syntaxis van WebCite moet dat nu wel lukken. Ik zal de discussie volgen en waar nodig en voor mij mogelijk bijdragen. Dank voor je notificatie. Vriendelijke groet, --Maurits 8 feb 2009 00:35 (CET)
De nada mion 8 feb 2009 23:06 (CET)