Pariotichus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pariotichus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Perm
Pariotichus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Onderklasse:Lepospondyli
Orde:Microsauria
Familie:Gymnarthridae
Geslacht
Pariotichus
Cope, 1878
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Pariotichus[1] is een geslacht van uitgestorven gymnarthride Microsauria uit het Vroeg-Perm van Texas.

Onderzoeksgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Pariotichus werd in 1878 verzameld door Jacob Boll uit de Wichita Group van Texas en in hetzelfde jaar beschreven door de Amerikaanse paleontoloog Edward Drinker Cope. Het is een van de eerste beschreven Microsauria uit Noord-Amerika. De typesoort is Pariotichus brachyops, de enige momenteel erkende soort van het geslacht. Andere soorten Pariotichus werden beschreven, meestal door Cope, die vervolgens zijn geïdentificeerd als captorhinomorfe reptielen (inclusief de bekende Captorhinus aguti) en werden opnieuw toegewezen door Case (1911). Een andere soort Pariotichus megalops is een jonger synoniem van de temnospondyle dvinosauriër Isodectes obtusus. De osteologie en verwantschappen van Pariotichus brachyops werden vervolgens beoordeeld door Gregory et al. (1956) en Carroll & Gaskill (1978).

Anatomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het holotype en het enige exemplaar van Pariotichus, AMNH 4328, is een gedeeltelijke schedel die momenteel wordt bewaard in het American Museum of Natural History. De relatief slechte bewaring heeft pogingen bemoeilijkt om de anatomie goed te kenmerken in vergelijking met andere gymnarthriden uit het Vroeg-Perm van Texas, met name de kleinere Cardiocephalus en de grotere Euryodus. Algemene kenmerken van de schedel, zoals verhoudingen en tandmorfologie, komen overeen met die van andere gymnarthriden. De meest recente herziening door Carroll & Gaskill (1978) leverde geen diagnose voor het geslacht of de soort. Het stratigrafische voorkomen in de Wichita-groep gaat vooraf aan die van Cardiocephalus en Euryodus in de Clear Fork-groep.

Verwantschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Pariotichus is zelden opgenomen in fylogenetische analyses, maar wordt meestal teruggevonden als een gymnarthride. Hieronder staan de resultaten van de analyse door Huttenlocker et al. (2013):




Microbrachis





Asaphestera




Tuditanus





Hapsidopareion



Saxonerpeton



Recumbirostra



Pantylus



Stegotretus






Carrolla



Batropetes





Rhynchonkos



Eocaecilia







Nannaroter




Pelodosotis



Micraroter






Proxilodon bonneri




Tambaroter



Huskerpeton englehorni




Gymnarthridae

Pariotichus




Euryodus dalyae



Euryodus primus





Cardiocephalus sternbergi



Cardiocephalus peabodyi