Picten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Replica van een Klasse 2 steen: "Hilton of Cadboll Stone" op de originele locatie; delen van het origineel zijn in het "Museum of Scotland".

De Picten (ook Cruithne) is een verzamelnaam voor de stammen die ten tijde van het Romeinse Rijk het noorden van het huidige Schotland bewoonden. Ze spraken Pictisch. Het was waarschijnlijk een Brythonische taal.

Oorsprong[bewerken]

In de ijzertijd rond 50 v.Chr., net voor de overkomst van Julius Caesar, stopte de Keltische migratie naar Schotland. Het land was toen verdeeld in een aantal elkaar bestrijdende stammen die in hun levensonderhoud probeerden te voorzien met akkerbouw, veeteelt, de jacht en visserij. De Romeinen gaven deze stammen de naam Picten vanwege hun (blauwe) tatoeages (Picti betekent 'geverfden'). De eerste vermelding van deze naam is uit 297 n.Chr door Eumenius. Het woongebied van de Picten kan men bepalen door te letten op de verspreiding van de Pictische symbolenstenen, Pit-namen (b.v. Pitlochry; pit betekent: een hoeveelheid land) en brochs, torens gebouwd door hun voorouders.

Een belangrijke Pictische koning was Onuist, die het grondgebied van de Picten in de vroege Middeleeuwen sterk heeft uitgebreid. De Picten kwamen in contact met het christendom: de heilige Columba heeft een kersteningspoging ondernomen, al is niet bekend of dit gelukt is. De enige geschriften die de Picten hebben nagelaten zijn op stenen gekrast in een speciaal alfabet dat 'ogham' wordt genoemd. Het alfabet zelf is ontcijferd, maar aangezien over het Pictisch te weinig bekend is, is de inhoud nog nauwelijks vertaald. Ook over hun mythologie en concrete levenswijze is vrijwel niets bekend.

Picten in strips[bewerken]

De Nederlandse striptekenaar Hans G. Kresse besteedt in zijn strips Eric de Noorman en Erwin de Noorman veel aandacht aan de Picten. Hij tekent met name de Pictische symbolen en hun voorvaderlijke brochs. Ook in de stripserie Blake en Mortimer van de Belgische tekenaar Edgar P.Jacobs komen de symbolen voor. Ook spelen bij Asterix bij de Picten, getekend door Didier Conrad, de Picten een centrale rol.

Bronnen[bewerken]

  • Eric de Noorman en Erwin de Noorman (Lex Ritman,2003)
  • Guide to Prehistoric Scotland (Richard Feachem, 1992)

Zie ook[bewerken]