Pier Paolo Pasolini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pier Paolo Pasolini
Pier Paolo Pasolini.jpg
Volledige naam Pier Paolo Pasolini
Geboren 5 maart 1924
Overleden 2 november 1975
Geboorteland Vlag van Italië 1861-1946 Italië
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Pier Paolo Pasolini (Bologna, 5 maart 1922Lido di Ostia, 2 november 1975) was een Italiaans filmregisseur, dichter, schrijver en marxist.

Leven en werk[bewerken]

Bologna[bewerken]

In 1939 ging hij studeren aan de universiteit van Bologna. Hij publiceerde zijn eerste gedichtenbundel (Poesie a Casarsa) in 1941. Tijdens de toen aan de gang zijnde Tweede Wereldoorlog werd hij in het leger opgenomen en raakte hij later in Duitse krijgsgevangenschap waaruit hij echter wist te ontvluchten. Na de oorlog werd hij lid van de Communistische Partij van Italië; het lidmaatschap werd hem echter een paar jaar later weer ontnomen toen hij er openlijk voor uitkwam homoseksueel te zijn.

Rome[bewerken]

Na zijn studies in Bologna kwam hij begin jaren vijftig definitief in Rome terecht, samen met zijn moeder. Zijn vader, een officier in het fascistische leger, was op dat moment al overleden. Zijn jongere broer was als partizaan tijdens de oorlog gesneuveld. Moeder en zoon konden aanvankelijk de eindjes moeilijk aan elkaar knopen. Ze woonden in een verpauperde buitenwijk van Rome, onderwerp van zijn spraakmakende novelle Ragazzi di vita (1955), en later van de film Accattone. Voor zijn novelle kreeg hij behalve literaire lof ook kritiek vanwege het obscene karakter van het betreffende werk.

Nadat hij eind jaren vijftig al enige schreden had gezet op het gebied van de film, debuteerde hij 1961 met zijn eerste eigen, hierboven reeds vermelde, film Accattone.

Bekende filmregisseur[bewerken]

Pasolini kreeg het eerst bekendheid met zijn opmerkelijke film Il Vangelo secondo Matteo (Het evangelie volgens Matteüs) (1964) die zelfs vanuit de Kerk werd geprezen. Vanuit zijn sociale bewogenheid groeide zijn kritiek op de gangbare christelijke opvattingen.

Zijn films schiepen verwarring en waren omstreden, niet het minst vanwege bepaalde obsceniteiten. De bekendste uit zijn laatste jaren waren:

Vermoord[bewerken]

Op 2 november 1975 werd Pasolini vermoord aangetroffen op een strand in Ostia (bij Rome). De echte omstandigheden van zijn moord zijn onbekend, maar een zeventienjarige, Giuseppe Pelosi, werd veroordeeld voor de moord. Het is wel mogelijk dat Pasolini om politieke redenen zou zijn vermoord. Begin mei 2005 werd bekendgemaakt dat de moordzaak mogelijk heropend zal worden. De advocaat van de familie van Pasolini wil dat er nieuwe theorieën onderzocht worden. Op 7 mei zei Pelosi in een interview voor het eerst dat er anderen medeverantwoordelijk voor de moord waren.

Stripverhaal[bewerken]

Van Teorema verscheen in 1992 een Franstalige verstripping van Edmond Baudoin.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • NOS Teletekst, pagina 404, Moordzaak Pasolini mogelijk heropend