Planten un Blomen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Planten un Blomen
Het beeld "Die Liegende van Edgar Augustin uit 1977, een van de vele beeldhouwwerken in het park
Type Stadspark en Botanische tuin
Locatie Hamburg
Coördinaten 53° 34′ NB, 9° 59′ OL
Oppervlakte 47 ha
Opening 1821 (voor publiek)
Beheerder Stad Hamburg
Status Het gehele jaar geopend

Planten un Blomen (Nederlands: Planten en Bloemen) is een 47 hectare groot parkgebied in de binnenstad van Hamburg. De naam van het park is in het Nederduits. Het parkgebied bestaat uit drie delen: De Wallanlagen, het Wallringpark en de Alte Botanische garten. Het park heeft zowel cultuurhistorische als natuurhistorische elementen. Er bevinden zich naast bijzondere planten meerdere monumenten in het park.

Het oudste deel van het park stamt uit 1821, toen de Duitse botanicus Johann Georg Christian Lehmann nabij de oude ommuring van de stad de eerste plataan plantte. Deze is te vinden in de nabijheid van de oude stadspoort Dammtor. Dichtbij deze poort zijn onder andere een kas met tropische planten en het congrescentrum van Hamburg te vinden. De plataan is een van de natuurlijke blikvangers van het park en staat er symbool voor. Het park werd gesticht als botanische tuin en een deel van het park staat ook bekend als de Alte Botanische Garten. De nieuwere Botanische Tuin van Hamburg ligt in een buitenwijk van de stad. In Planten un Blomen bevinden zich ook diverse tuinen en een standbeeld van Keizer Wilhelm I van Duitsland. Tevens zijn er delen van de ommuring van de stad in het park gelegen, zoals een bastion. Verder maakt ook een Japanse tuin onderdeel uit van dit parkgebied, net als een watercascade en een rosarium.

In het meest westelijk gelegen deel van het park staat het Museum für Hamburgische Geschichte, het historische museum van de stad Hamburg.