Portaal:In het nieuws/Zwitserland/2006

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot Zwitserland.

2006[brontekst bewerken]

- 4 november - Petroplus naar de beurs in Zwitserland[brontekst bewerken]

Oliebedrijf Petroplus wil naar de beurs in Zwitserland. Het Zwitserse persbureau AWP meldt dit op basis van een verschenen persbericht.


- 13 juli - Berg de Eiger breekt voor een deel af[brontekst bewerken]

Circa een half miljoen kubieke meter steen is in één keer van de Eiger (3970 m.) afgebroken en naar beneden gevallen. Er waren geen slachtoffers te betreuren, wel was het nabijgelegen dorpje Grindelwald een aantal uren een en al stof. De oorzaak ligt mogelijkerwijs in het binnendringen van smeltwater in de rotsen alsook wellicht in de toegenomen instabiliteit vanwege de door de opwarming van de Aarde veroorzaakte inkrimping van de aanwezige gletsjer. RTL Nieuws


- 14 juni - Leuthard opvolger van Deiss[brontekst bewerken]

Doris Leuthard (43, Christlichdemokratische Volkspartei - CVP) is als opvolger van Joseph Deiss in de Zwitserse Bondsraad gekozen. Haar portefeuille bestaat uit het ministerie van economische zaken.



- 6 juni - Zwitserland komt belofte na[brontekst bewerken]

Volgens de Wereldbank komen veel landen, zoals de Verenigde Staten, die hadden beloofd om geld te besteden aan de bestrijding van de vogelgriep hun belofte niet na. Zwitserland, met Japan en Tsjechië, echter wel.


- 2 juni - Gotthardtunnel weer dicht[brontekst bewerken]

Twee uur na de heropening van de A2 en de Gotthardtunnel besloot de politie om de Gotthardtunnel nog dicht te houden, wegens rotsblokken die op de weg dreigen te vallen.


- 31 mei - Verkeerschaos in Zwitserland[brontekst bewerken]

De ANWB vreest voor een grote verkeershinder na een ongeval op de A2. Er vond een aardverschuiving plaats waardoor er zelfs 2 doden vielen. Ook werden er auto's onder de rotsen bedolven. De hele A2, met de Gotthardtunnel inbegrepen, blijft tot vrijdagmiddag gesloten. De Telegraaf


- 21 mei - Referendum[brontekst bewerken]

In een referendum wordt bij lage opkomst met een overgrote meerderheid van 85,6% een wet aangenomen, die de harmonisatie van de onderwijssystemen, die nu per kanton worden geregeld, moet bevorderen.


- 21 mei - Tom Lüthi wint zijn eerste wedstrijd[brontekst bewerken]

Wereldkampioen Tom Lüthi wint zijn eerste wedstrijd dit seizoen. Martina Hingis wint haar eerste toernooi na haar terugkeer.


- 13 mei - FC Zürich na 25 jaar kampioen[brontekst bewerken]

FC Zürich wordt na 25 jaar weer kampioen van Zwitserland (voetbal) door in Bazel, FC Basel in de laatste ronde in te halen.


- 4 mei - Moordenaar van Corinne Rey-Bellet pleegt zelfmoord[brontekst bewerken]

Gerold Stadler vermoordde op 30 april zijn vrouw als gevolg van een scheidingsdrama. De Zwitserse politie die al naar hem op zoek was, trof hem op 4 mei 2006 niet ver van de vindplaats van zijn auto in Ollon dood aan. Stadler bleek zichzelf met een schot uit zijn dienstpistool (de SIG P220) om het leven te hebben gebracht.


- 30 april - Vermoord na scheidingsdrama[brontekst bewerken]

Corinne Rey-Bellet, een toenmalige Zwitserse skiester is vermoord als gevolg van een scheidingsdrama. Op de avond van 30 april 2006 werden zij en haar broer Alain in Les Crosets vermoord. Haar moeder raakte bij de schietpartij zwaargewond, haar tweejarige zoon Kevin die ook in de woning aanwezig was bleef ongedeerd. Haar echtgenoot Gerold Stadler, bankier uit Sankt Gallen, werd ervan verdacht de moordpartij te hebben gepleegd. Na de schietpartij werd hij met een pistool in zijn hand gezien terwijl hij het chalet waar de moorden waren gepleegd uitliep.


- 27 april - Joseph Deiss verlaat Bondsraad[brontekst bewerken]

Joseph Deiss verlaat per 31 juli 2006 de bondsraad. Op 27 april 2006 deelde hij mee dat hij zijn Bondsraadslidmaatschap zal neerleggen. Als belangrijkste redenen voor het neerleggen van zijn functie voerde Deiss de werkatmosfeer en het gebrek aan collegialiteit in de Bondsraad aan. Omdat de CVP nog maar één zetel in de bondsraad heeft, zal zijn zetel zeker weer door een CVP-er worden bezet. Als belangrijkste opvolger wordt het lid van de Nationalrat en voorzitster van de CVP, Doris Leuthard uit het kanton Aargau, genoemd.


- 26 februari - 14 medailles op de Olympische Winterspelen[brontekst bewerken]

Op de Olympische Winterspelen 2006 won Zwitserland 5 gouden, 4 zilveren en 5 bronzen medailles, waarmee Zwitserland op de achtste plek in het klassement eindigde.