Portaal:Japan/Uitgelichte artikels/27

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Terminal 2

Tokyo International Airport (Japans: 東京国際空港, Tōkyō Kokusai Kūkō) is een luchthaven in Ota, Tokio, Japan. De luchthaven staat beter bekend als Haneda Airport (羽田空港, Haneda Kūkō) om het te onderscheiden van Narita Airport in de prefectuur Chiba. Narita Airport handelt sinds 1978 de meeste internationale vluchten naar deze regio af. De enige internationale vluchten die afgehandeld worden op Haneda komen van Gimpo international Airport bij Seoul, Zuid-Korea.

Haneda is een van de drukste luchthavens in de wereld (4e in 2005), ondanks het feit dat de meeste vluchten binnenlandse vluchten zijn. Als we naar passagiersaantallen kijken is Haneda de drukste luchthaven van Azië met 62,3 miljoen passagiers in 2004. Haneda werd geopend in 1931 op een smalle landtong op het zuidelijke puntje van de huidige luchthaven. Het was Japans grootste luchthaven voor de burgerluchtvaart in die tijd. In de jaren 30 werden er binnenlandse vluchten verzorgd en vluchten naar Mantsjoerije.

In 1945 namen de strijdkrachten van de V.S. bezit van de luchthaven en veranderden de naam in Haneda Army Air Base.Het leger onteigende veel in de buurt gelegen woningen om ruimte te maken voor de luchthaven. Als militaire basis ontving Haneda in 1947 zijn eerste internationale vlucht toen Northwest Orient begon met een lijndienst naar de V.S., China, Zuid-Korea en de Filipijnen. Japan Airlines begon in 1951 met zijn eerste binnenlandse vluchten vanaf Haneda.(Lees verder)