Chiba (prefectuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Prefectuur Chiba
千葉県 Chiba-ken
Prefectuur in Japan Vlag van Japan
Vlag prefectuur
Wapen prefectuur
Kaart van Japan met Chiba gemarkeerd
Situering
Eiland Honshu
Regio Kanto
Coördinaten 35°36'16,5"NB, 140°7'23,5"OL
Algemeen
Hoofdstad Chiba (Japanse stad)
Oppervlakte 5156,60 km²
% water 0,8%
Inwoners 6.117.104 (1 maart 2008)
Dichtheid 1190 inw./km²
ISO 3166-2 JP-12
Prefectuurcode 12000-6
Bestuurlijke informatie
Gouverneur Toshihito Kumagai
Adres 1-1 Ichiba-cho, Chuo-ku, Chiba-shi
Postcode 〒260-8667
Telefoonnummer 043-223-3000
Website Chiba-ken
Districten 6
Gemeenten 55
Symbolen
Bloem Koolzaad
Boom Podocarpus macrophyllus
Vogel Weidegors (Emberiza cioides)
Vis Zeebrasem
Detailkaart
Kaart van de prefectuur Chiba
seirei shi / shi / chō・mura
Portaal  Portaalicoon   Japan

De prefectuur Chiba (Japans: 千葉県, Chiba-ken) is een Japanse prefectuur in het zuidoosten van de regio Kanto (Centraal-Honshu).

Chiba heeft een oppervlakte van 5156,60 km² en een bevolking van ongeveer 6.117.104 inwoners (2008). De hoofdstad en zetel van het prefecturale bestuur bevindt zich in de stad Chiba. Andere belangrijke steden zijn Funabashi, Ichikawa, Matsudo en Choshi. De prefectuur maakt deel uit van Groot-Tokio.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige prefectuur valt integraal samen met de premoderne provincies Awa (安房), Kazusa (上総) en Shimosa (下総). Aan de totstandkoming van Chiba lagen de prefecturen Inba 印旛), Kisarazu (木更津) en Niihari (新治), opgericht in 1871 krachtens het Decreet op de afschaffing van leenrijken en instelling van prefecturen (廃藩置県, Haihan chiken), ten grondslag. Bij de fusie van Inba en Kisarazu (1873) was er voor het eerst sprake van de perfectuur Chiba, die in 1875 haar huidige grenzen kreeg met de inlijving van het zuidelijke deel van de prefectuur Niihari.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De prefectuur Chiba wordt begrensd door de prefectuur Ibaraki (noordgrens), de Stille Oceaan (oost- en zuidgrens), en door de prefecturen Tokio en Saitama en de Baai van Tokio (westgrens). Noord- en westgrens worden op natuurlijke wijze gevormd, respectievelijk door de rivieren de Tone (利根川) en de Edo (江戸川). Het reliëf is overwegend vlak, met een uitloper van de Kanto-vlakte in het noorden, en kent lichte glooiingen zuidwaarts op het schiereiland Boso (房総半島,Bōsō hantō). De bevolking is voornamelijk geconcentreerd in het noordwestelijke deel van de prefectuur, dat zich ontwikkelde tot een stedelijke en industriële satelliet van Groot-Tokio.

De administratieve onderverdeling is als volgt :

Zelfstandige steden (市) shi[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn 37 steden in de prefectuur Chiba.

Gemeenten (郡 gun)[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenten van Chiba, ingedeeld naar district:

District Gemeenten
Awa Kyonan
Chosei Chonan - Chosei - Ichinomiya - Mutsuzawa - Nagara - Shirako
Inba Sakae - Shisui
Isumi Onjuku - Otaki
Katori Kozaki -Tako-Tonosho
Sanbu Kujukuri - Shibayama - Yokoshibahikari

Fusies[bewerken | brontekst bewerken]

(Situatie op 9 juli 2010)

Zie ook: Gemeentelijke herindeling in Japan

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Door de relatief vlakke topografie en het milde klimaat, is het aandeel van de landbouwsector (tuinbouw, groentekwekerij, rijstteelt, zuivelproductie) in de economie van de prefectuur niet onbelangrijk. Commerciële visserij in de Baai van Tokio, tot de jaren vijftig nog een bloeiende branche, wordt vanwege de watervervuiling niet meer bedreven. De traditionele nijverheid, zoals b.v. de shoyu-productie, het sake brouwen en het weversbedrijf, die tot de Tweede Wereldoorlog nog een markante plaats innam, deelt nagenoeg hetzelfde lot.

De meeste moderne ondernemingen, hoofdzakelijk actief binnen de (petro)chemie, elektronica, scheepsbouw en staalindustrie, zijn gevestigd in het noordwestelijke district van de prefectuur, een gebied dat op de zee teruggewonnen land omvat en waar aan aardgaswinning wordt gedaan. Dit industriële centrum vindt aansluiting bij het industriegebied Tokio-Yokohama en geeft zo gestalte aan het Keiyo-industriegebied (京葉工業地帯, Keiyō kōgyōchitai). Voorts heeft Chiba op zijn grondgebied de belangrijke Luchthaven Narita (Narita International Airport,成田国際空港, Narita Kokusai Kūkō) te Narita.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Op recreatief vlak heeft Chiba diverse troeven in handen. Het heeft talrijke stranden aan de Stille Oceaan waar uitstekend gezwommen kan worden, en met name de streek van Kujukurihama trekt vele toeristen. Verder onthaalt Tokio Disneyland (東京ディズニーランド,Tōkyō Dizuniirando) geopend in 1983) vele bezoekers. Jaarlijks ondernemen ruim een miljoen pelgrims een tocht naar de boeddhistische Shinshoji-tempel (新勝寺) te Narita. De prefectuur is daarnaast twee quasi-nationale parken rijk, Quasi-nationaal park van Suigo Tsukuba (水郷筑波国定公園) in het noorden van de prefectuur en het kustgebied Quasi-nationaal park van Minami Boso (南房総国定公園) in het zuiden. In 1997 nog werd de Tokio Wan Aqua-Line (東京湾横断道路,Tōkyō-wan Ōdan Dōro / アクアライン,Akua-Rain) geopend, waardoor Kisarazu rechtstreeks verbonden is met Kawasaki, prefectuur Kanagawa.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chiba prefecture van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.