Portaal:Spanje/Uitgelicht/donderdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Euskadi Ta Askatasuna (Baskisch voor Baskisch Vaderland en Vrijheid of Baskenland en Vrijheid - het woord (e)ta is ook Baskisch voor "en"), beter gekend onder de afkorting ETA, is een separatistische gewapende beweging die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wil stichten.
ETA voert een bloedige strijd tegen de Spaanse overheid, waarbij ook onschuldige burgers niet worden gespaard. Anders dan bij Al Qaida en de Palestijnse terreurbewegingen, maar net als bij de IRA, worden meestal wel waarschuwingen gegeven voordat de bommen afgaan. Daarom zijn de gevolgen van de ETA-aanslagen (en bij de IRA) meestal beperkter van schaal. Tot en met 2003 doodde de beweging 339 burgers en 478 politieagenten en militairen.
Het symbool van de ETA is een slang gewikkeld rond een bijl. Het motto van de beweging is Bietan jarrai, hetgeen 'we gaan door met beide' betekent, namelijk met de gewapende strijd, gesymboliseerd door de bijl, en met de strijd door sluwheid, gesymboliseerd door de slang. De politieke tak van de ETA is Batasuna.
ETA heeft historisch gezien twee kernpunten: het oprichten van een socialistische Baskische staat en het vrijlaten van ETA-leden die momenteel in gevangenissen in Spanje en Frankrijk zitten. lees verder >>>